Europese Commissie onderzoekt geplande fusie Mondelez en Douwe Egberts


De Europese Commissie gaat een onderzoek instellen naar de geplande fusie tussen D.E. Master Blenders 1753 en de koffietak van het Amerikaanse voedingsconcern Mondelez International. De in mei van dit jaar aangekondigde fusie kan in de toekomst wel eens het grootste koffieconcern ter wereld worden.

Jacobs Douwe Egberts

De nieuwe koffiegigant gaat Jacobs Douwe Egberts heten en wordt misschien wel het grootste koffieconcern ter wereld. Groter dan de koffiepoot van de huidige nummer 1, het Zwitserse Nestlé. De Europese Commissie vreest daardoor echter prijsstijgingen en verminderde concurrentie. Prijsstijgingen doordat het nieuwe bedrijf vele belangrijke lokale belangrijke merken in huis heeft en dit kan voor de detailhandel, en dus uiteindelijk ook voor de consument, leiden tot hogere prijzen. Daarnaast vreest de Europese Commissie voor minder concurrentie voor diverse koffievormen in Frankrijk, Denemarken, Oostenrijk en Letland en voor specifieke éénkopszetsystemen, zoals L’Or EspressO en Tassimo, in meerdere lidstaten.

D.E. Master Blenders is op dit moment nog eigendom van de Duitse investeerder JAB, Joh. A. Benckiser, en vooral bekend van de merken Senseo, Douwe Egberts en Pickwick. Het bedrijf, de huidige nummer drie op de koffiemarkt, haalde in 2013 een omzet van 2,5 miljard euro, goed voor een marktaandeel van 5,4%. Mondelez, actief met merken als Tassimo, Jacobs en Carte Noir, is de huidige nummer twee, met een marktaandeel van 10,9% en een omzet van 2,9 miljard euro. Mondelez, afgesplitst in 2012 van het Amerikaanse Kraft Foods heeft naast koffie ook nog eens chocolademerken als Milka en Côte d'Or en koekjesmerken als LU en TUC in het assortiment.

Nestlé de huidige nummer één op de wereldmarkt

Het Zwitserse Nestlé is op dit moment de absolute nummer één op de koffiemarkt, met o.a. de bekende merken Nespresso, Nescafé en Dolce Gusto, en een marktaandeel van 22,7%. Jacobs Douwe Egberts zal de huidige marktleider Nestlé echter in de toekomst misschien wel van de koffietroon gaan stoten. Persbureau Bloomberg geeft aan dat de informatie die beide bedrijven aan de Europese Commissie hebben gegeven de mededingingsautoriteiten onvoldoende geruststellen. Er volgt dus een diepgaand onderzoek opgestart naar de fusie. Het onderzoek moet uiterlijk op 6 mei 2015 afgerond zijn.

Mondelez heeft vertrouwen in een goede afloop en verwacht dat de fusie in 2015 kan doorgaan. De Amerikanen cashen 5 miljard dollar door de deal én een belang van 49% in de nieuwe koffiegigant. D.E. Master Blenders, afgesplitst van het Amerikaanse voedingsconcern Sara Lee, kort op de beurs van Amsterdam geweest en uiteindelijk gekocht voor 7,5 miljard door JAB krijgt een controlerend belang van 51% en de meesten mensen in de bestuursraad. Het hoofdkantoor van Jacobs Douwe Egberts komt in Nederland.

Bron: Retaildetail.nl