Fitter, scherper en blijer door koffie


Het Kenniscentrum Koffie en Gezondheid (KKG) houdt zich als organisatie bezig met de informatievoorziening voor professionals en belanghebbenden over de invloed van koffie op de gezondheid. Het KKG heeft de resultaten van de nieuwste onderzoeken over de uitwerkingen van koffie op de hersenen verzamelt.


Langer volhouden

De cafeïne zorgt ervoor dat je meer geconcentreerd bent en je aandacht er beter bij kunt houden. Ook in omstandigheden waarbij je het normaal gesproken lastig vindt om je aandacht erbij te houden. Een kopje koffie zorgt voor een betere concentratie na een after dinner dip, een lange reis met de auto of een slapeloze nacht. Een kort dutje is in die omstandigheden minder effectief dan een kop koffie. De cafeïne zorgt er tevens voor dat het uithoudingsvermogen toeneemt.


Alerter en scherper, ook op langere termijn

Cafeïne zorgt voor weer wat extra mentale energie bij vermoeidheid, slaapgebrek of langdurige geestelijke inspanning. Koffie kan bij oudere mensen er zelfs voor zorgen dat de prestaties van het geheugen op niveau blijft. En niet alleen op de korte termijn, maar ook op de langere termijn. Meerdere onderzoeken laten zien dat de hersenenprestaties bij oudere mensen die koffie drinken hoger zijn dan bij mensen met dezelfde leeftijd die geen koffie drinken.


Fijn gevoel

Het is wetenschappelijk bewezen dat koffie een positieve invloed op je humeur heeft. Een gemiddelde dosis koffie resulteert in een verbeterde stemming. Je voelt je door koffie efficiënt, energiek, zelfverzekerd, vindingrijk en alert.


Het Europese agentschap voor voedselveiligheid (EFSA) heeft aangegeven cafeïne helpt om de concentratie en alertheid te verhogen. Dit baseren zij op wetenschappelijke studies die dit in voldoende mate hebben aangetoond. Naast de cafeïne speelt ook de hoeveelheid water een grote rol in de mentale prestaties. EFSA geeft aan dat wetenschappelijke studies ook hebben aangetoond dat de hoeveelheid water een belangrijke rol spelen bij het behoud van de cognitieve functies. En 4 kopjes koffie bevatten al ongeveer een halve liter water en is daarmee dus een belangrijke waterleverancier.


Bron: health.nl