Gebrande koffiebonen kankerverwekkend?


Nee, koffie drinken van gebrande koffiebonen is niet kankerverwekkend. Bij het drinken van een normale hoeveelheid koffie, ongeveer 5 koppen koffie per dag, draagt de stof acrylamide in de koffie niet bij aan het ontstaan van kanker. Koffie drinken lijkt zelfs eerder een beschermend effect te hebben op het krijgen van bepaalde soorten kanker.


De stof acrylamide kan ontstaan als zetmeelrijke producten zoals granen en aardappelen worden verhit tot boven de 100 °C. Het stofje zit vooral in friet en chips en in mindere mate in koffie, ontbijtkoek en ontbijtgranen. Onderzoek bij proefdieren heeft uitgewezen dat acrylamide wel schadelijk is voor dieren. Voor mensen niet, mits uiteraard in normale hoeveelheden per dag.


Acrylamide zit in koffiebonen

Acrylamide zit in geroosterde koffiebonen. In hoge dosis is het stofje kankerverwekkend. Bij het roosteren van de koffie stijgt in eerste instantie de hoeveelheid acrylamide in koffiebonen. Na twee minuten roosteren neemt de hoeveelheid acrylamide steeds verder af, waarom dit gebeurd is tot op heden nog onduidelijkheid. Een medium roast koffie wordt gemiddeld drie minuten geroosterd en bevat ongeveer 200 microgram acrylamide per kilo koffiebonen.


Een kopje koffie bevat gemiddeld 1,25 tot 2,5 microgram acrylamide per kop koffie van 125 ml.


Acrylamide niet kankerverwekkend

De Europese voedsel en waren autoriteit (EFSA) schrijft in een rapport dat de hoeveelheden acrylamide die in voeding zit niet lijkt bij te dragen aan het ontstaan van kanker. Maar het blijft een aandachtspunt en dan met name acrylamide wat gevormd wordt bij bakken en frituren. In de huidige wetenschappelijke litaratuur is onduidelijk in welke hoeveelheid acrylamide kankerverwekkend is bij mensen. Hier moet nog meer onderzoek naar gedaan worden. Afhankelijk van de koffiesoort is de acrylamide inname per dag 6,25 – 12,5 micorgram bij vijf kopjes koffie per dag. Dit is een lage hoeveelheid en daardoor niet kankerverwekkend.


Koffie heeft een beschermend effect

Koffie drinken heeft zelfs een beschermend effect op het ontstaan van kanker van baarmoederslijmvlies, lever, mond- en keelholte, blaas, dikke darm, borst, slokdarm, leukemie, prostaat en alvleesklier. Vanaf 2 tot 3 kopjes koffie per dag lijkt dit beschermde effect op te treden, al zijn er verschillende studies gedaan en is nog onduidelijk wat de ideale dagelijks hoeveelheid is.


Bron: Voedingenkankerinfo.nl