DNA koffieplant in kaart gebracht


Goed nieuws voor de echte koffieliefhebber. Het genetisch materiaal van de koffieplant, de coffea canephora, is ontrafeld door een groep internationale wetenschappers. Van de bessen van deze koffieplant komen de robusta koffiebonen.


Robusta koffiebonen

De koffieplant, de coffea canephora, is verantwoordelijk voor 30 procent van de totale wereldwijde koffieproductie (de rest vrijwel van volledig de Coffea Arabica, arabica koffiebonen). Van de bessen van deze koffieplant komen robusta koffiebonen. Robusta koffiebonen bevatten meer cafeïne dan arabica koffiebonen en robusta is pittiger en sterkter dan arbica. Robusta wordt veel gebruikt voor oploskoffie, instant koffie of om in een melange met arabica koffiebonen om de koffie pittiger te maken.


De toekomst

Met het in kaart brengen van het genetisch materiaal hopen de onderzoekers dat koffieplanten in de toekomst sterker gemaakt kunnen worden. Dat wetenschappers sterkere koffieplanten maken of nieuwe locaties vinden waar de koffieplanten beter kunnen groeien. Met als doel de kans op een mislukte oogst te verkleinen en de financiële gevolgen van een mislukte oogst dus voor tweede- en derdewereldlanden dus ook te verkleinen.


Daarnaast is ontdekt dat de enzymen waarmee de koffieplant cafeïne maakt uniek zijn. Het genetisch materiaal onthult, volgens professor Victor Albert van de universiteit van Buffalo, waarom mensen gelukkig worden van koffie. Met de genen hoopt hij de evolutie van koffie in kaart te kunnen brengen en het verhaal van de ontwikkeling van cafeïne.


De wetenschappers troffen in de coffea canephora 23 nieuwe genen aan, genen die uitsluitend voorkomen in de coffea canephora. Daarnaast is het vermoeden van de onderzoekers dat de productie van cafeïne minimaal twee keer is geëvolueerd, doordat de cafeïne-gerelateerde genen in de coffea canephora anders zijn dan die in bijvoorbeeld cacao- of theeplanten. Hierdoor was er dus geen gemeenschappelijke voorouder, maar hebben de genen zich afzonderlijk ontwikkeld.


Eerdere onderzoeken brachten al aan het licht dat de aanmaak van cafeïne in koffieplanten vermoedelijk ontstond als verdedigingsmechanisme tegen andere planten en lokmiddel voor bijen. De stof zorgt ervoor dat als de bladeren van de koffieplant op de grond vallen er geen andere planten kunnen groeien. En de cafeïne zorgt er ook voor dat insecten die de plant bestuiven terugkomen voor meer, net zoals bij mensen.


Bron: Scientias.nl