Herken goede en mindere koffiebonen


Goede koffiebonen herkennen van mindere koffiebonen? En wat zijn de verschillen tussen arabica koffiebonen en robusta koffiebonen? En passen licht gebrande of juist donker gebrande koffiebonen goed bij mij? Alle tips voor u als echte koffieliefhebber.


Arabica en robusta koffiebonen

Arabica en robusta zijn de bekendste soorten koffieplanten, maar er bestaan meer dan 60 soorten. Veel soorten overigens niet geschikt voor consumptie.


Arabica koffiebonen zijn het meest bekend, van oorsprong uit Ethiopië en met een smaak van karamel, chocolade en amandel. Robusta is een goedkopere soort, van oorsprong uit West-Afrika. Bij robusta koffieplanten is de oogst groter dan bij arabica en daardoor voordeliger. Over het algemeen is te zeggen: hou je van milde koffie, neem dan een koffie met een hoog arabica gehalte. Voor een krachtigere koffie, neem een melange met een grote gedeelte robusta koffiebonen.


Melange of een 100% arabica?

Arabica koffiebonen worden gekenmerkt door een evenwichtig aroma, een wat zoete volle aromatische smaak en een lager cafeïne gehalte. De meeste koffiemerken maken vaak melanges van arabica koffiebonen, zodat ze een specifiekere smaak kunnen ontwikkelen. Een single origin koffie, koffie van één plantage van Medellin Secret is dat bijvoorbeeld niet.


Robusta koffiebonen zorgen voor een krachtigere koffie, een mooie crème-laag op de koffie en bevat 2 of 3 keer meer cafeïne. Robusta koffiebonen zijn voordeliger en uitermate geschikt voor het maken van een cappuccino of latte macchiato. Robusta koffiebonen houden de melk en het melkschuim mooier vast.


Herken goede en minder goede koffiebonen

Roosteren van koffiebonen

Koffiebonen kunnen op verschillend manieren geroosterd worden, ook wel gebrand genoemd. Ambachtelijke koffiebranderijen rooster koffiebonen langzaam om de smaak en het aroma optimaal te behouden. Branden gaat dat langzamer in authentieke trommelbranders, maar dit komt de smaak ten goede. Voorbeelden van dit soort branderijen zijn Hesselink koffie en Mocca d’Or.


Versheid van koffiebonen

Vers geroosterde koffiebonen zijn het lekkerst. Oliën in koffiebonen drogen op naarmate koffiebonen ouder worden. Een goede verpakking is belangrijk en na openen van de verpakking is het bewaren belangrijk. Water en zuurstof zijn belangrijke vijanden voor koffiebonen. De olien in koffiebonen zijn in water oplosbaar waardoor de smaak in het kopje komt. Zuurstof zorgt voor oxidatie van de smaken. Een geopende zak koffiebonen kun je het beste bewaren in een luchtdichte en schone koffiebewaarbus of zelfs in de vriezer. In een bewaarbus als je de koffiebonen binnen afzienbare tijd wilt gebruiken en in een luchtdichte zak in de vriezer als je ze lang wilt bewaren.


Land van herkomst

Wat is een lekkere koffie? Een kwestie van smaak en voor de één ander dan voor de ander. Overal ter wereld wordt koffie verbouwd, bijvoorbeeld in Brazilië, Colombia of Indonesië. Ieder land geeft de koffiebonen een andere smaak. De ene koffie smaakt zoek, de ander heeft een kruidige afdronk of is bijvoorbeeld iets bitter. Het beste kun je experimenteren met koffie’s uit verschillende landen om te kijken welke het beste bij je past.


Koffieplantages

Koffiebonen komen van de koffieplant, uit koffiebessen. Dé basis dus voor goede koffie. De kwaliteit van de plantage, de ondergrond, de liefde van de boer voor de plantage, de technieken om te oogsten, alles is belangrijk voor de kwaliteit van de koffie. Ook zaken als bijvoorbeeld is de koffie biologisch of heeft het een keurmerk (zoals Max Havelaar of fair trade).


Het branden van koffiebonen

In de beschrijving bij koffie staat vaak hoe de koffiebonen gebrand zijn, licht gebrand, donker gebrand of zeer donker gebrand. Wat zijn de verschillen? De groene koffiebonen worden in de koffiebranderij gebrand om ze geschikt te maken voor consumptie. Hoge temperaturen tijdens het branden zorgen voor de bekende bruine koffieboon. Hoe langer de bonen worden verhit, hoe donkerder de kleur en krachtiger de smaak. Licht gebrande koffiebonen zijn geschikt voor de Hollandse manier van koffiezetten, zoals lungo en americano. Donker gebrande koffiebonen gebruik je voor espresso, cappuccino of een latte macchiato.


Bron: Mocca d'Or