Koffie bij introverte mensen niet effectief


Ben je op weg naar een belangrijke vergadering? En introvert? Vermijdt dan koffie vlak voor de vergadering.

Het is verleidelijk om vlak voor een belangrijke vergadering een stevige kop koffie te drinken. Even een cafeïne boost om de hersenen te prikkelen. Maar in een recent gepubliceerd boek over de wetenschap van de persoonlijkheid wordt gesuggereerd dat deze strategie voor introverte mensen juist omgekeerd werkt.

Extraverte mensen voeren, na het drinken van twee kopjes koffie, taken efficiënter uit, terwijl introverte mensen juist minder goed presteren. En de prestaties nemen bij introverte mensen nog verder af als de taak veel werk inhoudt en onder tijdsdruk moet worden uitgevoerd.

In het boek geeft psycholoog Brian Little introverte mensen de tip om niet vlak voor een vergadering met bijvoorbeeld als doel een begroting, data-analyse of soortgelijk kwantitatief probleem koffie te drinken. En extraverte mensen profiteren zeer waarschijnlijk wel de cafeïne boost. De titel van het boek: Me, Myself and Us: The Science of Personality and the Art of Well-Being.

Waarom heeft koffie een ander effect op introverte mensen?

Verschillende onderzoeken tonen aan dat introverten en extraverten een verschillend niveau van neocorticale opwinding in de hersenen hebben. Dat niveau in je hersenen bepaalt hoe alert je bent en hoe alert je reageert op je omgeving. Introverte mensen zitten van nature op een optimaal niveau en worden dus verder van hun optimale niveau geduwd wanneer ze een stimulerend middels als koffie innemen. Extraverte mensen zitten onder het optimale niveau en worden dus meer richting het optimale niveau geduwd.

Als introverte persoon helemaal geen koffie drinken?

Absoluut wel, geen enkel probleem. Maar volgens het boek dus beter niet vlak voor een belangrijke vergadering. Maar bijvoorbeeld gewoon later op de dag.

Bron: Metrotime.be