Lavazza ISSpresso in ruimtestation ISS


Italiaanse koffie van het koffiemerk Lavazza is vanaf eind dit jaar ook beschikbaar in de ruimte. Het Internationale ruimtestation ISS krijgt voor het eind van het jaar een eigen echte espresso-machine, de Lavazza ISSpresso.

Astronauten klaagden de afgelopen jaren veelvuldig over de slechte koffie aan boord van de ISS. Instantkoffie die, door de gewichtloosheid, met een rietje moet worden gedronken. Voordat de eerste vrouwelijke Italiaanse astronaut Samantha Cristoforetti naar de ruimte gaat, krijgt de ISS een 20 kilogram zware Lavazza ISSpresso. Want zeker voor Italianen is kwaliteitskoffie natuurlijk erg belangrijk.

Lavazza koffie

Met de komst van het Italiaanse koffiemerk zal de koffie aanzienlijk sterker worden, Lavazza staat immers wereldwijd symbool voor de heerlijkste Italiaanse espresso. Toch zal het helaas in de ruimte niet mogelijk zijn hét perfecte kopje koffie te zetten, door de gewichtloosheid vormt zich een schuimlaag op de koffie. Het rietje zal helaas voor de astronauten wel blijven, want anders zweeft door de gewichtloosheid de koffie door de ISS.

De ISSpresso is een apparaat, ontwikkeld door de Italiaanse koffiebranderij Lavazza samen met een ontwikkelaar uit Turijn, dat werkt met koffiecapsules. Het apparaat is 34 bij 45 centimeter groot en weegt 20 kilo. Met de ISSpresso kan ook thee en bouillon worden gemaakt. Uniek is dat het apparaat functioneert in de bijzondere omstandigheden aan boord van het ruimteschip, zoals gewichtloosheid. De leidingen van het apparaat moesten bijvoorbeeld een druk kunnen weerstaan van meer dan 400 bar.

Bron: NOS.nl