Koffiebereidingen uit Italië


Koffie en Italië. Wat wijn is voor Frankrijk, tulpen en windmolens voor Nederland, is koffie voor Italië. De stad Triëst (Italiaanse benaming: Trieste) heeft daar een belangrijke rol voor het land in gespeeld. De stad is de koffiehoofdstad van Italië, de bakermat van de huidige koffiecultuur van dat land. Door de perfecte geografische ligging (aan de Adriatische Zee) en de vele talen en culturen in de stad was Triëst een belangrijke stad om koffie te verhandelen naar de rest van Europa.

Mr. Hermann Hausbrandt , bekend van het merk Hausbrandt, heeft ook geholpen om de stad Triëst als koffiehoofdstad te laten groeien. In 1892 was hij de eerste die gebrande koffiebonen op een fatsoenlijke manier kon bewaren en transporteren, namelijk in gesealde metalen containers. Vanaf 1933 is de stad ook de thuishaven van koffiemerk Illy. Illy is de grondlegger van de espresso, een methode om koffie onder hoge druk met stoom te zetten. Wat zorgt voor een koffie met een prachtige crema. Koffie is nog steeds belangrijk voor Italië. Het aandeel van de koffiehandel in Italie komt op dit moment neer op 15% van het Bruto Nationaal Product.

Italiaanse koffietermen en koffiecultuur

Ooit in Italië geweest en koffie gedronken? Bijvoorbeeld gaan zitten om een espresso te drinken? ’s Ochtends na 11.00 uur een cappuccino besteld? Of om al wandelend van je take away koffie te genieten? Oeps, je hebt dan de Italiaanse koffiecultuur overtreden. Regels waar echte Italianen zich aan houden omdat koffie onlosmakelijk aan de cultuur is gekoppeld.

Koffietermen in Italië:
Espresso: een caffè (klemtoon op de laatste e), geserveerd in een espresso kopje en sterk van smaak met een rijke bronskleurige crema (schuimlaag)
Cappuccino: espresso met opgeklopte en gestoomde melk, gelijk deel espresso, gestoomde melk en melkschuim
Cappuccino scuro: cappuccino met minder melk en dus donkerder van kleur
Cappuccino chiaro: cappuccino met meer melk, maar minder dan een caffe latte, en dus lichter van kleur
Caffe latte: espresso met meer melk dan bij een cappuccino, maar met slechts een minimale hoeveelheid schuim
Latte: een glas melk
Latte Macchiato: een glas melk met daar een espresso aan toegevoegd
Doppio: een dubbele espresso
De-caff: een pizza zonder toppings
Ristretto: meer geconcentreerd dan een gewone espresso, maar bereid met minder water bereid dan een espresso
Cioccolata Calda: warme chocolademelk
Caffe Corretto: espresso met enkele druppels sterke drank, bijvoorbeeld grappa, rum of een andere sterke drank
Caffe Lungo: espresso met heet water, koffie wat groter en sterker. Authentiek en mooi gepresenteerd
Caffe Americano: espresso met heet water, toeristischer en soberder van een Caffe Lungo
Caffe Macchiato: espresso met een klein wolkje melk
Al banco: een espresso voor aan de bar, vaak voordeliger dan een Al tavolo
Al tavolo: een espresso voor aan tafel, de duurdere versie van de Al banco
Caffe Viennesse: een cappuccino met kaneel en chocolade (in Napels een koffie met hazelnoot)

Bron: Dolcevia.com