Lopen met koffie zonder te knoeien

Knoei jij ook altijd tijdens het lopen met een volle kop koffie? Bekend uitdaging? Nog half slapend lopen met een kop koffie van de keuken naar de woonkamer? Of voor meerdere collega’s tegelijk een kop koffie halen?

Schuimlaag tegen morsen met koffie

Amerikaanse wetenschapper hebben de oplossing. Lopen met een volle kop koffie zonder te morsen.

De oplossing is eenvoudig, schenk er een klein beetje melkschuim bij. Amerikaanse wetenschappers hebben recent in het vaktijdschrift Physics of Fluids deze oplossing gepresenteerd. Enkele laagjes schuimbellen zijn al voldoende om de kolkende beweging van een vloeistof te dempen zodat de koffie in het kopje blijft. De beweging van de vloeistof wordt gedempt door een dunne schuimlaag.

Universitair docent Emilie Dressaire van de New York Polytechnic School of Engineering kwam er eigenlijk toevallig achter. Bij Starbucks kreeg ze haar latte, met flink wat opgeklopte melk, zonder dekseltje. En ook rondlopen met een Guinness biertje ging uitstekend, dankzij de stevige schuimkraag.

De wetenschappers bouwden in een lab een toestel dat het dempende effect van schuim op vloeistoffen kan meten. Met vaatwasmiddel maakten ze een schuimlaag. Deze laag bevatte 5 lagen van drie millimeter grote schuimbelletjes in verschillende dikten. De schuimlaag werd op een vloeistof gelegd en de schuimlaag verkleinde de 'golven' van de vloeistof al met een factor 10.Het schuim absorbeert vermoedelijk de beweging van de vloeistof. Maar dan moet het schuim wel in contact zijn met de rand van het kopje, aangezien losliggend schuim nauwelijks effect had op het 'gloven'.

Medeonderzoeker Alban Sauret, verbonden aan de Centre Nationale de la Recherche Scientifique (CNRS) in Frankrijk, zegt: "De mogelijke toepassingen van dit onderzoek gaan wel een stukje verder dan die ene kop koffie.". Niet alleen de alledaagse ochtendergernis van morsende koffie wordt opgelost door dit onderzoek. Ook bij het transport van gevaarlijke vloeistoffen of vloeibare gassen in grote tankers is het beperken van het tot een minimum van belang

Bron: Nationalgeographic.nl