Verbetering waterkwaliteit op koffieplantages door Rainforest Alliance keurmerk


Het Colombiaanse onderzoeksinstituut Cenicafe heeft onderzoek gedaan bij Colombiaanse boerderijen naar de waterkwaliteit. In dit onderzoek werd de waterkwaliteit vergeleken tussen boerderijen met en boerderijen zonder het Rainforest Alliance keurmerk.


En het blijkt dat duurzame landbouw en bewust omgaan met chemicaliën en afval belangrijk is voor een goede waterkwaliteit van beken en rivieren. Waterkwaliteit die aanzienlijk beter is bij en rondom boerderijen die het Rainforest Alliance keurmerk hebben.


Rainforest Alliance

Rainforest Alliance is een wereldwijde milieuorganisatie die zich inzet voor duurzame productie en ontwikkeling van bijvoorbeeld thee, koffie en bananen. Het keurmerk tracht het ecosysteem en de mensen en dieren die van deze systemen afhankelijk zijn te beschermen. In tegenstelling tot andere keurmerken, zoals het Max Havelaar keurmerk, geeft Rainforest Alliance geen prijsgaranties aan boeren. Het gaat om producten met een constante hoogwaardige kwaliteit in combinatie met duurzame productie en ontwikkeling. Meer over Rainforest Alliance.


Koffieboeren moeten om in aanmerking te komen van een Rainforest Alliance certificaat voldoen aan een uitgebreide set ecologische, sociale en economische normen. Ook allerlei normen op het gebied van bescherming en verbetering van de kwaliteit van water op koffieplantages. Bijvoorbeeld afvalwater moet behandeld worden, het leefgebied van planten en dieren langs beken beschermd en gebruik van chemicaliën beperken.


Water op koffieplantages

Bij Colombiaanse boerderijen met het Rainforest Alliance keurmerk is duidelijk te zien dat de duurzame wijze waarop koffie wordt verbouwd een positief effect hebben op de waterkwaliteit. Dit komt niet alleen direct de koffie ten goede maar ook indirect de levens van de lokale gemeenschappen en wilde dieren die allen afhankelijk van dit water zijn.


Rainforest Alliance producten zijn te herkennen aan het keurmerk, een groen kikkertje.


Bron: thefrogblog.nl