Starbucks verwikkeld in koffieoorlog

De grootste koffieketen ter wereld Starbucks is in een heuse koffieoorlog verwikkeld op luchthaven Schiphol. Jutter Speijs proeflokaal, gevestigd in het pop–up huisje The Cabin, moet eigenlijk contractueel stoppen met de verkoop van koffie. Maar… het proeflokaal gevestigd in het kantorengebied van de luchthaven mag (voorlopig) koffie blijven schenken. Met dank aan … Starbucks.

Bijna een jaar geleden werden de ondernemers Patrick Dekker, Binja Mager en Laurens de Kleine door Schiphol Real Estate benaderd om de luchthaven wat op te leuken. Op 15 mei van dit jaar opende het proeflokaal Jutter Speijs in een prachtige pop-up huisje The Cabin haar deuren, gericht op piloten, stewardessen en kantoormedewerkers van de luchthaven. Bij Jutter Speijs kun je terecht voor een heerlijke kop koffie of hapje en drankje op het terras. De naam Jutter komt van strandjutten, het verzamelen van dingen. Bij Jutter Speijs heeft men de lekkerste lokale ingrediënten verzameld voor een uniek borrelplankje.

De afgelopen maanden raakten de ondernemers echter in een koffieoorlog met de grootste koffieketen ter wereld Starbucks. In het contract, dat Jutter Speijs tekende met Schiphol Real Estate, stond dat het proeflokaal moest stoppen met de verkoop van koffie als de koffieketen Starbucks zou openen tegenover Jutter Speijs. Blijkbaar een expliciete voorwaarde van Starbucks. En de koffiegigant opende onlangs haar deuren…

Aan de andere kant verklaarde een woordvoerder van Schiphol enige tijd geleden dat geen enkele exploitant ‘in de terminal’ exclusiviteit heeft op de verkoop van koffie. Maar.. Jutter Speijs zat op een locatie buiten het luchthavengebouw. En viel hier dus buiten.

Maar… ondanks de voorwaarde in het contract met Schiphol Real Estaste heeft Starbucks aangegeven te kennen gegeven dat het koffieapparaat bij Jutter Speijs aan mag blijven staan tot het einde van de contractperiode. Ze hebben geen problemen met de mede-koffieverkopers. Eind goed, al goed…, vooral ook de piloten, stewardessen en kantoormedewerkers.

Bron: Quotenet.nl