Nespresso in 2020 CO2-neutraal


Nespresso, onderdeel van het Zwitserse Nestlé, wil in 2020 volledig CO2-neutraal opereren. Hiervoor heeft de koffiefabrikant maar liefst een budget van 414 miljoen euro uitgetrokken.


Deze CO2-doelstelling is één van de plannen die in de duurzaamheidsstrategie The Positive Cup van Nespresso staan. Met deze strategie voor de komende jaren wil Nespresso met haar koffie meer dan alleen genot bieden. Natuurlijke rijkdommen en menselijk potentieel herstellen, aanvullen en nieuw leven inblazen, is minstens zo belangrijk. Kortom, een kop koffie met ook een grote waarde voor het milieu en de maatschappij.


Nespresso koffiecups

De Nespresso koffiecups zijn gemaakt van aluminium, een materiaal dat erg belastend voor het milieu is. De meeste concurrenten van Nespresso, zoals NexPod of Caffé Magnani, maken cups van plastic. Deels omdat op de fabricage met aluminium nog een patent van Nespresso loopt en deels omdat fabricage met aluminium capsules complex is.


Bij Nespresso kunnen de aluminium cups door consumenten worden ingeleverd bij inzamelpunten om te recyclen, het aantal inzamelpunten groeit jaarlijks nog fors in Nederland, België en Groot-Brittannië. De grondstoffen voor fabricage van de koffiecups zijn afkomstig van gerecycled aluminium of van duurzaam gewonnen ruwe materialen.


Nespresso koffie

De koffie voor de Nespresso cups, de zogeheten Grand Cru, is afkomstig van gecertificeerde duurzame koffietelers. In 2003 heeft Nespresso samen met The Rainforest Alliance een samenwerking opgezet, het AAA Sustainable Quality Program genoemd, dat zorgt voor koffie met een constante kwaliteit en met een positieve bijdrage op milieu en sociale omstandigheden van de koffieboeren. Ongeveer 80 procent van de Nespresso koffie valt nu al onder dit AAA-label.


Daarnaast heeft Nestlé al ruim 12 miljoen gestoken in de ontwikkeling van duurzame koffieplantages in Ethiopië, Kenia en Zuid-Soedan. Het geld is vooral gestoken in het opleiden van lokale boeren op het gebied van watermanagement, milieu en het welzijn van de telers.


Bron: Duurzaambedrijfsleven.nl