Starbucks vergoedt werknemers universitaire studie


Koffieketen Starbucks gaat medewerkers helpen aan een universitair diploma. Medewerkers van Starbucks, barista’s geheten, die minstens twintig uur per week werken kunnen op de kosten van de koffieketen een online studieprogramma volgen. Een deel van het collegegeld wordt vergoeding als een medewerker zijn bul wil halen.


De koffieketen heeft hiervoor afspraken gemaakt met de Arizona State University voor een online studie. In de eerste twee jaar van de studie wordt een tegemoetkoming betaald van gemiddeld 6500 dollar en na het tweede jaar neemt de koffieketen zelfs het gehele bedrag voor zijn rekening. Een online jaar studeren is niet goedkoop, het kost maar liefst tussen de 3.000 en 10.000 dollar.


Topman Howard Schultz van de koffieketen kan het hierdoor beter personeel aantrekken en krijgt de universiteit er heel wat studenten bij. Volgens hem moet iedereen die zo hard als bij de koffieketen een kans krijgen om een universiteitsdiploma te halen. Al heeft een kwart van de werknemers van Starbucks al een bachelordiploma.


In de VS, waar de koffieketen ongeveer 135.000 mensen in dienst heeft, had men al eerder een studieprogramma. Medewerkers konden voorheen al 1.000 dollar terugkrijgen, maar nu gaat de koffieketen dus nog een stapje verder. Het eerdere programma kostte het bedrijf tot nu toe al ruim 6,5 miljoen dollar.


Bron: Nu.nl