Wat doet een barista en hoe kan ik een barista worden?


Italië is het koffieland bij uitstek en daar komt dan ook het woord barista vandaan. Letterlijk betekent een barista in het Italiaans barman. Van oorsprong is het beroep van barista ook Italiaans, maar het vakmanschap breidt zich inmiddels uit over meerdere landen.

Een barista is een specialist op het gebied van koffie, weet alles van plantage tot aan het branden van koffie. Een barista is ook een vakman/-vrouw die zich heeft gespecialiseerd in het bereiden van dranken die met koffie te maken hebben, zoals een cappuccino. Een barista is dus eigenlijk vergelijkbaar met een kok in de keuken. Een barista weet alles van de techniek en de omgang met koffiemolens en espressomachines en de processen die er komen kijken bij het bereiding. Eigenlijk dus vergelijkbaar met wat een sommelier is voor wijn. Of een theesommelier voor thee.

Er zijn verschillende expertise niveau’s voor barista’s volgens de Speciality Coffee Association Europe (SCAE): - level 1 certified basic barista - level 2 certified barista - level 3 certified master barista De SCAE is een wereldwijde organisatie die staat voor kwaliteitskoffie en een trainingsprogramma met certificering heeft voor barista’s. Ieder land heeft zijn eigen afvaardiging

Waarom zijn er barista’s en waar werken barista’s?

Koffie is de laatste jaren steeds populairder als drank. En consumenten worden ook steeds kritischer over de kwaliteit van koffie, zowel thuis als in de horeca. Met het goedkoper worden van espressomachines voor koffiebonen en o.a. Nespresso en Dolce Gusto zijn consumenten steeds meer verschillende variaties en kwalitatief betere koffie thuis gaan drinken. En een kwalitatief goede kop koffie verwacht men ook van het bedrijfsleven en de horeca. Zodoende neemt men vakmensen in dienst of worden eigen medewerkers opgeleid om op koffiegebied kwaliteit te kunnen bieden. En dan gaat het niet alleen om de horeca. Je komt ook barista’s tegen in bijvoorbeeld tuincentra, koffiebranderijen of in de detailhandel.

Hoe word ik een barista?

Een door de SCAE gecertificeerd barista kun je worden door een cursus te volgen met een praktijk en theoriegedeelte en examen af te leggen aan een door de SCAE gecertificeerd examinator. Iedere koffieliefhebber kan een opleiding volgen, alleen de instroomeis is minimaal MBO niveau 2 werk- en denkniveau en minimaal 1 jaar actief bezig met koffie, bijvoorbeeld in de horeca, bij een koffiebranderij of met bovengemiddelde interesse. Daarnaast bestaan er allerlei cursussen over koffie zoals Latte Art, workshops espresso of cappuccino e.d. Deze zijn vooral leuk om te doen en om de kennis te hebben, maar niet officieel door de SCAE gecertificeerd.

Geïnteresseerd om een erkend barista te worden?

Wij hebben als Koffievergelijk.nl contacten met de Rijn IJssel Vakschool in Arnhem/Wageningen en zij hebben een volledig opleidingstraject. Indien gewenst kunnen we hen vragen u te voorzien van meer informatie of contact met u laten opnemen. Bij interesse kunt u mailen naar Koffievergelijk.nl.