Vijf minder bekende dingen over cafeïne


Cafeïne, het stofje in koffie of een energiedrankje waar al veel over bekend en geschreven is. Het geeft een energieboost, biedt volgens sommige onderzoeken bescherming tegen kanker, heeft een positief effect op depressiviteit, voorkomt een hoge bloeddruk en nog veel meer.


Maar cafeïne kun je ook verslavend noemen. Er kunnen ontwenningsverschijnselen optreden als je een dag geen koffie of andere cafeïnehoudende drankjes binnenkrijgt. Hierbij 5 dingen over cafeïne die nog iets minder bekend zijn, terwijl ze toch best belangrijk zijn om te weten.


1. Cafeïne lijkt veel op op adenosine (een neurotransmitter). Hoe meer adenosine we in ons zenuwstelsel hebben, hoe vermoeider we ons voelen. In je hersenen zorgt adenosine voor een vertraagde hersenactiviteit. Cafeïne blokkeert het gevoel van vermoeidheid. Cafeïne hecht zich aan de adenosine receptoren en liegt dus eigenlijk je lichaam voor.


2. In een kop koffie van 170 ml zit ongeveer 70 milligram cafeïne. Bijna net zoveel als in 7 blikjes Red Bull. De werking van cafeïne wordt door iedereen anders ervaren. Bijvoorbeeld rokers moeten twee keer zoveel drinken om hetzelfde effect bij cafeïne te voelen als bij niet-rokers. En vrouwen die anticonceptie gebruiken ervaren de effecten twee keer zo heftig.


3. Consumeer je fors meer cafeïne dan de voorgeschreven norm? Dan voelt dit onaangenaam. Je hartslag kan versnellen, je kan gaan zweten of zelfs angstig worden. De norm is ongeveer 1/16 theelepel. Neem je een hele theelepel pure cafeïne? Dan kun je zelfs om het leven komen.


4. Je persoonlijkheid heet ook invloed op de effecten van cafeïne. In een onderzoek uit 2013 werd het effect van cafeïne gemeten op extraverte en introverte mensen. Het verschil was dat het geheugen, na het drinken van koffie met cafeïne, van extraverte mensen beter was. Zij konden zich beter dan introverte mensen herinneren van brieven die ze eerder hadden gelezen.


5. Wereldwijd wordt er ongeveer 1,7 miljard glazen cola per dag gedronken. Dat zijn er 20.000 per seconde. De cafeïne in moderne frisdranken is veelal geen natuurlijke cafeïne, maar chemisch gesynthetiseerd in laboratoria. Dan toch liever een kopje koffie met echt natuurlijke cafeïne.


Bron: Vanallesoverkoffie.com