Kunstmatige zoetstoffen zijn dikmakend


Zoetjes als vervanger van suiker, vaak gebruikt om af te vallen. Maar… kunstmatige zoetstoffen zijn helemaal niet goed voor de lijn. Het blijkt nu dat je er niets eens van afvalt, maar er zelfs dikker van wordt.

Het tijdschrift ORTHOmagazine, een tijdschrift op het gebied van voeding en voedingssupplementen, heeft met meerdere internationale studies aangetoond dat kunstmatige zoetstoffen juist de glucose-intolerantie bevorderen, doordat de zoetstoffen veranderingen veroorzaken in de darmflora. Bij glucose-intolerantie is er sprake van een verstoorde glucosehuishouding en overgewicht en glucose-intolerantie gaan hand in hand.

Kunstmatige zoetstoffen

Kunstmatige zoetstoffen als vervanger van suiker in een kop koffie of thee. Vele duizenden mensen doen bijvoorbeeld dagelijks een zoetje in de koffie of thee. Kunstmatige zoetstoffen bevatten geen calorieën, dus als vervanger van suiker zou je er van af moeten vallen. Maar, niets is minder waar. Er is helemaal geen sprake van het afnemen van gewicht. Daarnaast zitten er ook in meerdere voedingsmiddelen zoals jam, chips of light frisdranken kunstmatige zoetstoffen (stoffen als sacharine en aspartaam).

Stevia

Stevia, ook een veelgebruikte vervanger van suiker, is een andere natuurlijke zoetstof. Het stofje wordt geïsoleerd uit het blad van de stevia plant en het is ongeveer 200 tot 300 keer zo zoet als suiker en levert geen calorieën. Veilig zolang het gebruik maar onder de aanvaardbare dagelijkse inname blijft. Maar Stevia is volgens het tijdschrift ORTHOmagazine helemaal niet zo natuurlijk als vaak wordt beweerd.

De suiker laten staan

Maar hoe kun je dan het beste lijnen als je van een lekkere zoete koffie of thee houdt? Het blijkt dat de behoefte aan zoet is aangeleerd. Het advies is dan ook om suiker en kunstmatige zoetstoffen links te laten liggen en om langzaam aan steeds minder zoet te eten en te drinken.

Bron: Ouderenjournaal.nl