Wij maken gebruik van cookies om deze website voor u te optimaliseren. Lees meer over ons privacybeleid.
Koffievergelijk
Starbucks bestaat in 2011 40 jaar jaar en besluit met een verse blik de toekomst in te gaan. Als onderdeel van een rebranding is het logo iets aangepast. De naam Starbucks is uit het logo verdwenen en alle poespas zijn weggehaald. Wat overblijft is een frisse groene kleur en de herkenbare Sirene met golvend haar en 2 staarten.
In de loop van de jaren is het logo veranderd om te voorkomen dat bevolkingsgroepen beledigd zouden worden. Beledigd door de sirene in de gedaante van een zeemeermin met twee staarten. Oorspronkelijk had de sirene namelijk een ontbloot bovenlijf en was het onderlijf volledig zichtbaar. Later werden de borsten bedekt door haar en wederom later was de navel niet meer zichtbaar.
Het begon allemaal in Seatte. In een koffiewinkeltje werd uit koffiebonen verse koffie geschonken. Pas in de jaren 80 begonnen Starbucks met het serveren van espresso’s en andere koffie. En kwam er ook een nieuw logo. Met dit groene logo met de sirene heeft Starbucks de wereldwijde bekendheid gekregen die het nu heeft. Saillant details is overigens dat het originele logo nog steeds in gebruik is bij de eerste vestiging van Starbucks. In Seattle dus.
Volgens Starbucks zullen er vanaf de lente van 2010 meer veranderingen zichtbaar worden. Veranderingen die we volgens Starbucks vast leuk gaan vinden. Misschien meer vestigingen in Nederland?
Bron: Versheid.com
Koffie, kun je er verslaafd aan raken? Helpt het om echt wakker te blijven?
Al sinds jaar en dag zijn er allerlei theorieën over de voordelen en nadelen van de cafeïnerijke drank. En ze zijn sterk afhankelijk van wie je spreekt, een liefhebber of een tegenstander van koffie.
Alle voor- en nadelen op een rijtje:
Voordelen:
- Cafeïne zorgt voor een versnelde ademhaling en hartslag en verhoogt je lichaamstemperatuur. Het verhoogt je energieverbruik en brengt dus sneller vetten in de bloedbaan. Handig dus voor als je wilt afvallen
- Cafeïne geeft een aangenaam en fit gevoel als e regelmatig een kopje koffie drinkt. Drink je slechts sporadisch koffie? Dan is het vrijwel tegengesteld en kan koffie zelfs een zeker angstgevoel veroorzaken.
- Koffie zou ook beschermen tegen kaalheid. Cafeïne zorgt er namelijk voor dat haarzakjes langer blijven leven
- Koffie heeft een positief effect op je concentratievermogen. Drink je echt ’s avonds laat nog koffie, dan kan het slapeloosheid veroorzaken.
Nadelen:
- Koffie kan geen kwaad, mits je het maar met mate drinkt. Wetenschappelijk is onderzocht dat matig koffiegebruik (maximaal 3 koppen per dag) geen negatieve gezondheidseffecten heeft.
- Drink je ’s avonds laat nog koffie, dan kan het slapeloosheid veroorzaken.
- Cafeïne heeft als grote nadeel dat je er afhankelijk van kan worden. En dan krijg je dus ontwenningsverschijnselen als je plotseling stopt met koffie drinken. De meest gebruikelijke klachten zijn hoofdpijn en concentratieproblemen
Wil je wel genieten van de voordelen van cafeïne, maar lust je geen koffie?
Dan is er altijd nog thee en cola.
Bron: Gezondheidsnet.be
In de negentiende eeuw moest koffie op Java wel met dwang worden geteeld. Slavernij in Suriname was immers één van de grootste concurrenten.
Voor het eerst is er nu een studie uitgebracht over gedwongen koffieteelt in het bergachtige Preanger gebied op Java. Een studie uitgebracht door de ontwikkelingssocioloog Jan Breman.
De koffieplant gedijde uitstekend in de hooglanden van Preanger, het woongebied van de Javaanse boeren. Hierdoor moesten de Javaanse boeren destijds hun andere gewassen links laten liggen. Want koffie deed het ook nog eens uitstekend op de wereldmarkt.
Wie weigerde koffie te telen of mee te werken kreeg te maken met intimidatie, lichamelijk geweld etc. Deze periode onder bewind van de VOC en daarna het Nederlands-Indische gouvernement duurde van 1720 tot 1970. Uiteindelijk waren het dezelfde boeren die het lukte om middels verzet dit afgeschaft te krijgen. Dit is te lezen in de studie van ontwikkelingssocioloog Jan Breman.
De koffie uit Java bracht veel geld in het laatje. Bijna de helft van de Nederlandse begroting kwam destijds uit Indonesië. Omgerekend ging het om zo’n 3 miljard gulden denkt de ontwikkelingssocioloog Jan Breman
De gedachte van toen was dat een minimale kostprijs alleen mogelijk zou zijn door de arbeidskosten te drukken. Het advies was dus ook: koffieteelt onder dwang. De concurrentie van de slavernij in Suriname en andere koloniale gebiedsdelen zou immers anders te groot zijn.
De studie heet “Profijt van onvrije arbeid” en is de eerste grote studie naar de koffieteelt op Java. Het heeft dan ook dertig jaar geduurd om alles in kaart te brengen
Koffievergelijk.nl verkoopt koffiebonen van Hesselink en BMI-Espresso uit Java, zie koffiebonen uit Java.
Bron: Aworaki.nl
Koffie is uitstekend geschikt om mee te schilderen. Dat ontdekte de Amerikaanse kunstenares Karen Eland.
Ooit werkte ze als serveerster in een koffiehuis, maar inmiddels is ze fulltime koffiekunstenaar. Op haar website coffee-art.com staan prachtige schilderijen gemaakt van koffie. In opdracht kan zelfs alles gemaakt worden wat u maar wilt.
Een prachtig schilderij is de Mona Lisa die voor de gelegenheid is omgedoopt tot Mona Latte. Zie coffee-art.com voor nog veel meer prachtige schilderijen.
Bron: Koffienieuws
De voedselprijzen zijn in 2010 naar recordhoogten gestegen. En het einde is nog niet in zicht. Ook in 2011 worden nog verdere prijsstijgingen verwacht.
Bijvoorbeeld koffie, brood, boter, melk, jus d’orange, alle ingrediënten voor een ontbijt zijn afgelopen jaar aanzienlijk duurder geworden. Maar daarnaast stegen ook de prijzen van goud, zilver, suiker en zonnebloemolie fors.
De prijs van Arabica koffie is in 2010 met meer dan 75% gestegen. In New York is de prijs in 2010 omhoog geschoten naar $2,3725 per pond (500 gram).
Belangrijkste oorzaak van deze forse prijsverhoging was het weer, die voor schade en vertraagde oogsten zorgde. Dit hoofdzakelijk in de belangrijke koffieproducerende landen Brazilië, Colombia en India.
De verwachting voor 2011 is dat de prijzen nog verder zullen gaan stijgen. Verwacht wordt dat de oogst in Brazilië, de grootste producent van Arabica koffie, ook in 2011 zal tegenvallen.
Robusta koffie is in 2010 in prijs iets minder snel gestegen, maar nog steeds 56% naar 2,015 pond per ton in Londen.
Bron: RTL(Z)
Costa Rica, het land van de heerlijke koffie
De Robusta (coffea canephora) en de Arabica (coffea arabica) zijn de twee bekendste en belangrijkste soorten koffie van alle over de zestig bestaande soorten. Wereldwijd is de verhouding tussen Arabica koffie en Rubusta koffie ongeveer 75% vs. 25%.
De Robusta kenmerkt zich door een krachtigere smaak door het hogere cafeïnegehalte. De Arabica daarentegen is wat zachter en aromatischer van smaak.
De Coffea Arabica komt oorspronkelijk uit Ethiopië en werd in de 18e eeuw geïntroduceerd. Decennia lang is koffie het belangrijkste exportproduct van Costa Rica geweest. Meer dan 1100 km2, hoofdzakelijk de Centrale Hoogvlakte, is gewijd aan de productie van koffie. De bergen bieden namelijk ideale omstandigheden voor de koffieplant. Een temperatuur tussen de 20 en 25 graden Celsius, een duidelijke scheiding tussen de natte en droge seizoenen en vruchtbare, goed geïrrigeerde hellingen.
Koffieplantages
Een koffiestruik, geplant als klein plantje vanuit de kwekerij naar de plantage, doet er 4 tot 5 jaar over voordat hij volgroeid is en vruchten gaat dragen. Deze vruchten hangen als trosjes langs de takken. Begin mei verschijnen er kleine witte bloemen die zich vervolgens ontpoppen tot bessen. Deze vlezige groene bessen worden geleidelijk rood als ze rijpen. Elke bes bevat 2 halfronde zaadjes, de koffiebonen. Een goed onderhouden struik kan wel 4 bessen dragen.
Oogsten
In Costa Rica begint de oogst normaal gesproken in november, als de bessen na zo’n 6 tot 8 maanden rijp worden. De oogsttijd loopt tot februari. In andere landen kan deze oogsttijd anders liggen. Bijvoorbeeld ten zuiden van de evenaar in Brazilie en Zimbabwe, vind de oogst plaats tussen april/mei en augustus. En in landen rond de evenaar zoals in Uganda en Colombia kan er het hele jaar geoogst worden. Het hele jaar zijn er dus verse koffiebessen.
Het oogsten kan op 2 manieren plaatsvinden; selectief of strooksgewijs. Bij selectief oogsten worden alleen de rode, geheel rijpe bessen geoogst. Dit proces duurt langer, is veel arbeidsintensiever en dus uiteraard ook duurder. De rijpe bessen zijn mooi glanzend rood en worden veelal nog met de hand geplukt.
De kosten van het oogsten bedragen ongeveer de helft van de totale jaarlijkse kosten van een koffieplantage. Reden hiervoor is dat er meestal nog met de hand gepluk wordt. Machinaal is wel mogelijk, maar deze machines zijn alleen te gebruiken op zachte, gemakkelijk begaanbare grond, de struiken moeten in rechte lijnen staan en bladeren en takjes moeten naderhand nog verwijderd worden. Om deze redenen wordt er dus meestal nog met de hand geplukt.
Koffiefabrieken (Beneficios)
In de koffiefabrieken worden de bessen schoongemaakt en gedroogd. Tegenwoordig gebeurd het droger vaak in heteluchtovens, maar er zijn nog genoeg voorbeelden van koffiefabrieken die nog drogen in de zon.
Voor het branden worden de bonen in grote draaiende trommels gedaan. En gedurende zo’n 20 minuten verhit tot ongeveer 220 graden celsius. Ze worden dan bruin van kleur en klaar voor gebruik. De meeste koffiefabrikanten branden tegenwoordig de bonen liever zelf, zodat ze langer ongebrand opgeslagen kunnen worden.
Een ongebrande boon kan je onder de juiste omstandigheden 1 a 2 jaar goed houden. Een gebrande koffieboon is echter een vers product en onverpakt beginnen ze na 2 a 3 weken al te verouderen. Gemalen koffie wordt luchtdicht verpakt, anders verliest de koffie te veel aroma. Koffiebonen worden meestal in ventielzaken verpakt, zodat de kooldioxide de verpakking kan verlaten en welke voorkomt dat zuurstof binnenkomt.
Verpakken
De beste kwaliteit koffiebonen wordt naar het buitenland geëxporteerd, terwijl de mindere kwaliteit op de lokale markt wordt verkocht. Deze mindere kwaliteit kun je aantreffen als café puro (onvermengd) en café traditional (met toevoeging van 10 procent suiker).
Op Koffievergelijk.nl worden er koffiebonen van Medellin Secret, Segafredo en TIKTAK verkocht die bestaan uit koffiebonen uit Costa Rica. Zie hier alle koffiebonen uit Costa Rica.
Bron: Reishonger.nl
Doutzen Kroes in commercial Douwe Egberts
Het koffiemerk Douwe Egberts heeft een nieuw gezicht in haar commercials.
Vanaf 24 december is het Friese fotomodel Doutzen Kroes te zien in de nieuwste commercial van Douwe Egberts.
In de commercial is Doutzen te zien in 2003 die natgeregend op de fiets bij haar oma aankomt . Oma heeft een heerlijke pot koffie gezet en bij de eerste slok koffie heeft oma een geweldige ingeving. Een leuk baantje voor Doutzen…
Bekijk hier de commercial.
Bron: FOK.nl
Het dagelijks drinken van 1 tot 6 kopjes koffie per dag zorgt voor een aanzienlijk lager risico op hartfalen bij vrouwen. Een verlaging zelfs van 23 tot 32%.
Dit is de conclusie van een grootschalig bevolkingsonderzoek waarbij bijna 60.000 Finse mannen en vrouwen gedurende 19 jaar zijn gevolgd.
Bij mannen is er geen relatie tussen koffie en hartfalen. De Finse onderzoekers hebben geen verklaring kunnen vinden dat dit gunstige effect van koffie op het risico van hartfalen zich alleen voordoet bij vrouwen.
Bron: Koffie en Gezondheid
Producten 881 tot 890 van 921 in totaal
- Pagina Vorige
- Pagina 1
- ...
- Pagina 87
- Pagina 88
- U lees momenteel pagina 89
- Pagina 90
- Pagina 91
- ...
- Pagina 93
- Pagina Volgende
- juni 2022
- mei 2022
- april 2022
- maart 2022
- februari 2022
- januari 2022
- december 2021
- oktober 2021
- september 2021
- juni 2021
- mei 2021
- april 2021
- maart 2021
- januari 2021
- december 2020
- November 2020
- september 2020
- augustus 2020
- juli 2020
- juni 2020
- mei 2020
- april 2020
- maart 2020
- februari 2020
- januari 2020
- december 2019
- November 2019
- oktober 2019
- september 2019
- augustus 2019
- juli 2019
- juni 2019
- mei 2019
- april 2019
- maart 2019
- februari 2019
- januari 2019
- december 2018
- November 2018
- oktober 2018
- september 2018
- augustus 2018
- juli 2018
- mei 2018
- april 2018
- maart 2018
- februari 2018
- januari 2018
- december 2017
- November 2017
- oktober 2017
- september 2017
- augustus 2017
- juli 2017
- juni 2017
- mei 2017
- april 2017
- maart 2017
- februari 2017
- januari 2017
- december 2016
- November 2016
- oktober 2016
- september 2016
- augustus 2016
- juli 2016
- mei 2016
- april 2016
- maart 2016
- februari 2016
- december 2015
- November 2015
- oktober 2015
- september 2015
- augustus 2015
- juli 2015
- juni 2015
- mei 2015
- april 2015
- maart 2015
- februari 2015
- januari 2015
- december 2014
- November 2014
- oktober 2014
- september 2014
- augustus 2014
- juli 2014
- juni 2014
- mei 2014
- april 2014
- maart 2014
- februari 2014
- januari 2014
- december 2013
- November 2013
- oktober 2013
- september 2013
- augustus 2013
- juli 2013
- juni 2013
- mei 2013
- april 2013
- maart 2013
- februari 2013
- januari 2013
- december 2012
- November 2012
- oktober 2012
- september 2012
- augustus 2012
- juli 2012
- juni 2012
- mei 2012
- april 2012
- maart 2012
- februari 2012
- januari 2012
- december 2011
- November 2011
- oktober 2011
- september 2011
- augustus 2011
- juli 2011
- juni 2011
- mei 2011
- april 2011
- maart 2011
- februari 2011
- januari 2011
- december 2010
- November 2010
- oktober 2010
- september 2010
- augustus 2010
- juli 2010
- juni 2010