Bialetti koffiemaker Italiaan Renato Bialetti overleden


Deze week bereikte ons het trieste nieuws dat de Italiaanse ondernemer Renato Bialetti op 93 jarige leeftijd is overleden, bekend van de Bialetti koffiemakers. Hij maakte in de jaren 50 de uitvinding van zijn vader Alfonso uit 1933, wereldberoemd. De achthoekige aluminium Bialetti koffiemaker, ook wel percolator of Moka Express genoemd.


Werking van de Bialetti koffiemaker

Met een percolator, officieel Moka Express genoemd, maar in de volksmond veelal Bialetti koffiemaker, maak je op het gasfornuis heerlijke koffie. Met een waterreservoir en een opvangbakje en daartussen een filter voor de koffie. Zodra het water in het bakje gaat koken ontstaat er druk in het reservoir. En via een buisje en het filter wordt het water vervolgens door de koffie geen omhoog geperst naar het extractiegedeelte. Typerend voor de gebruikers van een percolator is het pruttelende geluid, een kenmerkend geluid van de percolator en het signaal dat het gas moet worden uitgedraaid.

De koffie uit een percolator lijkt op een espresso. Maar… officieel mag het geen espresso genoemd worden, omdat de druk lager is dan bij een espressomachine, namelijk ongeveer 1,5 nar inplaats van 9 bar. En omdat het voor espresso typerende cremalaagje op de koffie ontbreekt.

In de jaren 50 lukte het Renato Bialetti om de koffiezetter wereldberoemd te maken. Dankzij reclamefilmpjes en advertenties, waarin hij veelal zelf, getekend door striptekenaar Paul Campani als een kleine man met een snor, fungeerde. Inmiddels is de Bialetti koffiemaker ook een designobject geworden hen heeft het zelfs een plaatje in het New Yorkse Museum of Modern Art en het Triënnale van Milaan.

Een Bialetti is vooral in Italië bij veel huishoudens aanwezig, velen hebben er zelfs meerderen in verschillende maten, om meerdere kopjes koffie in één keer te zetten. In Nederland en België zijn de Bialetti’s minder populair, maar bij de echte koffieliefhebber mag hij toch eigenlijk niet ontbreken. Niet alleen vanwege de koffie, maar ook niet vanwege zijn historie.

Bron: NOS.nl