Earl Grey theebrood


Benodigdheden (voor 8 personen)

6 gr losse Earl Grey thee of in een theebuidel Mr Grey

125 gr boter

300 ml water (kokend)

125 gr kristalsuiker

150 gr Sultanas

275 gr zelfrijzend bakmeel

1 sinaasappel

1 tl zout

1 tl bakpoeder

1 tl koekkruiden


Bereidingswijze

Verwarm de over op 180 ⁰C voor.


Neem een bakblik met een inhoud van 1 kilogram en vet deze in met boter.


Kook water in een waterkoker of in een pannetje. Als het water kookt, giet je 300 ml in een theekan en voeg daar de Mr Grey of 6 gram losse Earl Grey thee aan toe. Laat de thee ongeveer een minuut trekken.


Rasp van de sinaasappel de schil en bewaar dit in een bakje. Pers vervolgens de sinaasappel uit.


Neem een pan en doe de 300 ml Earl Grey thee, 125 gram boter, 125 gram kristalsuiker, 150 gram Sultanas, het sap en de rasp van de sinaasappel erin. Zet de pan op het fornuis en breng het mengsel aan de kook. Laat het vervolgens 4 minuten op een laag vuurtje doorkoken. Haal dan de pan van het vuur en laat het geheel afkoelen.


Doe de bakpoeder, 275 gram zelfrijzend bakmeel, zout en de koekkruiden in een kom en meng het goed door elkaar. Voeg er vervolgens het koude theemengsel aan toe. Meng ook dit weer goed door elkaar en giet het deeg dat is ontstaan in het ingevette bakblik.


Zet het bakblik in het midden van de oven en bak in ongeveer 60 minuten het brood gaar.


Haal het brood, als het gaar is, uit de oven en zet het bakblik op het aanrecht. Laat het brood 10 minuten afkoelen, terwijl het nog in het bakblik zit. Draai daarna het bakblik op een rooster op de kop, zodat het brood eruit komt. Laat het brood nog verder afkoelen.


Snij het brood in de gewenste dikte af.


Bron: theeleaf.nl