Eerste International Coffeeday 1 oktober 2015

De eerste officiële Wereld Koffiedag is op 1 oktober 2015. Deze dag is in maart 2014 uitgeroepen door de International Coffee Organization (ICO) als officiële internationale koffiedag (International Coffeeday) en zal in Milaan gelanceerd worden als onderdeel van de EXPO 2015. Het thema van deze EXPO is ‘voeden van de planeet, energie voor het leven. Illy is de officiële koffie partner van EXPO 2015 en verantwoordelijk voor het koffiecluster, het grote paviljoen op de wereldtentoonstelling dat volledig aan koffie is gewijd, dat de naam ‘From the earth to the cup’ draagt.

Nationale Koffiedagen

75 Lidstaten van de International Coffee Organization en tientallen bedrijven en verenigingen vieren op 1 oktober vieren de reis van diversiteit, passie en kwaliteit van koffie. Er zijn veel andere koffiedagen die Coffee Day (Koffiedag) of National Coffee Day (nationale koffiedag) worden genoemd. Deze dagen vinden plaats rond 29 september, maar de echte Wereld Koffiedag is toch echt op 1 oktober. De oorsprong van de Internationale Koffiedag is niet echt bekend. The All Japan Association vierde een koffiedag voor het eerst in 1983. In Denemarken wordt de nationale koffiedag gevierd op 6 mei, in Ierland op 19 september en onder andere Amerika en België vieren deze dag op 29 september. Nederland heeft geen nationale Koffiedag, maar dat hebben wij als echte koffieleuten ook niet nodig. Voor Nederlanders is het tenslotte elke dag een Koffiedag. Maar Nederland kan dit jaar voor het eerst de Internationale Koffiedag vieren op 1 oktober.

Wat vieren we?

Koffie brengt iedereen samen. Op 1 oktober vieren we allemaal iets waar we van houden, koffie. We eren de mensen die de koffieplanten onderhouden en de koffiebonen oogsten, zodat iedereen over de hele wereld kan genieten van het zwarte goud. We vieren de reis van de koffie, van de verschillende koffieplantage over de hele wereld tot aan de winkels die de koffie verkopen en de mensen die de koffie drinken. Het is een wereldwijde gemeenschap

Dus ga op 1 oktober naar jouw koffiebar of koop heerlijke koffie om thuis te drinken, maar ook op kantoor kan je met je collega’s een gezellig bakkie doen. Geniet samen met een collega, vriend, familielid of met iemand die je helemaal niet kent van een heerlijke kopje koffie. Maak een foto van jezelf met je kop koffie en plaats deze op social media met #InternationalCoffeeDay en #Koffievergelijk.

Bron 1: Wikipedia.nl Bron 2: Internationalcoffeeday.org