Hogere temperaturen probleem voor koffieproductie


Wetenschappelijk aangetoond, klimaatverandering heeft op dit moment een belangrijke impact op de wereldwijde koffieproductie. Dit is de boodschap van onderzoekers van de University of the Witwatersrand in Zuid-Afrika naar de koffieteelt in Tanzania.

Volgens onderzoekers ontstaat er door de steeds hogere temperaturen een groot probleem voor koffieliefhebbers en koffieproducenten. De arabica plant, waarvan de zachte arabica koffiebonen komen, heeft koele temperaturen nodig om goed te kunnen groeien.

De ideale omgeving voor koffieplantages zijn de tropische hooglanden in Oost-Afrika, op een hoogte tussen de duizend en drieëntwintighonderd meter. Maar door de hogere temperaturen dreigen de opbrengsten van deze plantages ongeveer 35 procent terug te gaan vallen. En wereldwijd leven op dit moment ongeveer 100 miljoen mensen van de koffiesector, maar wat als de productie met een derde terugvalt?

Volgens de onderzoekers heeft de klimaatverandering nu al een belangrijke impact op de koffieproductie in de Oost-Afrikaanse hooglanden. Door de stijging van de nachttemperatuur in Tanzania de afgelopen 50 jaar is er een daling geweest in de opbrengsten van arabica koffie. De klimaatverandering is realiteit.


Arabica koffie

De arabica plant is een gevoelige plant die koele temperaturen nodig heeft om optimaal te kunnen groeien. Naarmate de nachten warmer worden zal de productie van arabica koffieplant het steeds moeilijker krijgen. Stijgen de temperaturen in de nacht zelfs structureel boven de 15 graden Celsius uit, dan begin het metabolisme van de plant te veranderen, wat leidt tot koffie van een slechtere kwaliteit en een kleinere oogst.

In de meeste landen is volgens de onderzoekers nog geen onderzoek gedaan naar de impact van de klimaatverandering op de koffieproductie. Want is er ook impact van de temperatuurstijging op de arabica productie van de belangrijke koffieproducerende landen Brazilië, Costa Rica, Ethiopië en Kenia? Koffie is immers de meest waardevolle exportplant van de hele wereld.

Bron: Express.be