Recept koffie crème brûlée


Ingrediënten:

400 ml slagroom

2 theelepels gemalen koffie

5 eidooiers

55 gram suiker

snufje zout

4 theelepels suiker


Bereiding:

Laat de over voor verwarmen op 150 graden.


Neem een sauspan en giet daar de room in en voeg de gemalen koffie toe. Meng het goed door elkaar en breng het aan de kook, blijf wel roeren. Als het mengsel eenmaal kookt, haal het van het fornuis af en zet het dan apart.


Klop de 5 eidooiers , de suiker en het zout met een garde in een grote kom tot een egaal en romig geheel. Giet daarna de koffieroom beetje bij beetje erbij en klop het geheel tot een gelijkmatig gekleurd mengsel.


Laat het mengsel door een fijne zeef lopen.


Zet 4 schaaltjes in een ovenschaal met warm water. Verdeel de koffieroom over de vier schaaltjes en zet daarna de ovenschaal als warmwaterbad circa 35 minuten in de oven. Het mengsel in de schaaltjes moet aan de rand gestold zijn en in het midden moet nog circa een kwart van het oppervlak vloeibaar zijn. Als de schaaltjes erg ondiep zijn, kijk dan na 30 minuten al of het mengsel klaar is. De baktijd hangt namelijk af van de hoogte van de schaaltjes.


Als het mengsel klaar is, haal je de ovenschaal uit de oven en haal dan de schaaltjes uit de schaal. Zet de schaaltjes op een rooster en laat ze tot kamertemperatuur afkoelen.


Als het is afgekoeld, dek je de schaaltjes af met plastic en zet de daarna in de koelkast. Laat ze daar minimaal 2 uur afkoelen.


Haal de schaaltjes uit de koelkast en haal vlak voor het serveren het plastic eraf. Leg er even kort keukenpapier op om zo het (overtollige) vocht te absorberen.


Verdeel de suiker evenredig over de vier schaaltjes en karamelliseer de suiker met een brander. Laat de laag karamel niet zacht worden en serveer het daarom meteen.


Tips:

Voor een echt koffie ‘gevoel’ kan je de crème brûlée in een koffiekopje serveren.

Om extra smaak te krijgen van de crème brûlée, kun je naast de koffie ook wat kaneel of vanille aan de room toevoegen.


Bron: creme-brulee-recept.nl