Koffietaart


Benodigdheden:

200 gram boter in blokjes

100 gram witte basterdsuiker

200 gram bloem

5 eieren

100 gram kristalsuiker

35 ml versgezette sterke koffie of espresso

50 gram pure chocolade in kleine stukjes

2 el sinaasappellikeur

Steunvulling (bijvoorbeeld gedroogde peulvruchten)


Bereiding:

Meng de basterdsuikers met de bloem in een kom. Voeg daar 125 gram boter in kleine stukjes, 1 tot 2 eetlepels ijskoud water en 1 ei aan toe. Kneed het vervolgens tot een soepel deeg.


Je kunt ook de bloem, basterdsuiker, 1 ei en 125 gram boter in een keukenmachine tot een kruimelig deeg mengen door de pulseknop te gebruiken. Voeg daarna 1 tot 2 eetlepels ijskoud toe en meng het even kort.


Verpak de deeg vervolgens in plastic folie en laat het minimaal 1 uur in de koelkast rusten.


Laat de oven op 175 ºC voorverwarmen.


Strooi wat bloem op en aanrecht en haal het deeg uit de koelkast. Rol het deeg op het aanrecht met bloem uit tot een ronde lap met een doorsnede van circa 28 cm. Vet een lage taartvorm met een doorsnede van 24 cm in en bekleed deze met het deeg. Leg een vel bakpapier op het deeg en schep de steunvulling erin.


Bak de deegbodem 15 minuten voor door deze in het midden van de oven te zetten. Haal dan het bakpapier met de steunvulling eruit en laat de bodem nog 10 minuten doorbakken.


Doe 75 gram boter in een steelpannetje en laat het zachtjes smelten. Als het gesmolten is, haal je de pan van het fornuis en voeg je de chocolade toe om deze in de boter te laten smelten. Schenk de gesmolten chocoladeboter in een kom en meng met een garde de kristalsuiker erdoor. Klop één voor één de overige eieren door het chocolademengsel. Voeg op het laatst de likeur en de koffie toe.


Als de taartbodem gebakken is, haal je hem uit de oven en verdeel je het chocolademengsel over de bodem. Zet de taartvorm weer terug in de oven en laat de taart in ongeveer 30 minuten gaarbakken.


Bron: ah.nl