Recept zuurkoolschotel met beenham en gecarameliseerde koffie


Benodigdheden:

1 beenham van ongeveer 600 gram (vraag eventueel de slager)

300 ml koffie

25 gr boter

100 gr basterdsuiker

2 el mosterd

3 kruidnagels

1 zakje zuurkool (is 250 gr)

1 kilo aarappels

1 el honing

50 gr zout

100 ml melk

peper

zout


Bereiding:

Doe de beenham in een braadpan en braad hem in hete boter om en om bruin. Als de beenham bruin is, leg hem dan in een ingevette ovenschaal.


Schil de aardappels en doe ze in een pan met water.


Laat de oven voorverwarmen op 150 ⁰C. Doe de koffie in een pan en voeg daar de basterdsuiker, mosterd, honing en de kruidnagels aan toe. Breng het mengsel langzaam aan de kook . Laat de saus zachtjes doorkoken totdat deze stroopachtig is geworden. Let er wel op dat je de saus regelmatig even doorroert. Haal daarna de pan van het fornuis.


Smeer met een groot gedeelte van de stroperige koffiesaus de beenham in en laat iets van de saus over voor later gebruik. Schuif de ovenschaal in de oven en hou de ham goed in de gaten. Draai om de vijf minuten de ham even om.


Doe ondertussen de zuurkool in een pan en kook deze gaar. Zet tegelijkertijd de aardappels op het vuur en kook ook deze gaar.


Haal de zuurkool en aardappels van het vuur als ze gaar zijn en giet ze beide af. Stamp de aardappels in de pan of pureer ze met een pureeknijper. Voeg daarna de zuurkool toe en roer de stamppot goed elkaar. Breng de stamppot eventueel op smaak met een beetje zout en peper.


Haal de ovenschaal met de beenham uit de oven en draai de oven naar de grillstand en 200 ⁰C. Pak het laatste beetje stroperige koffiesaus en smeer hier de beenham nog een keer mee in. Zet de ovenschaal nog even in de oven onder de grill, zodat de bovenkant van de ham mooi carameliseert.


Haal de ham na 2 minuten uit de oven en snij deze in plakken. Leg de hamplakken op een bord samen met de zuurkoolstamppot.


Eet smakelijk.


Bron: arjenkookt.nl