Wij maken gebruik van cookies om deze website voor u te optimaliseren. Lees meer over ons privacybeleid.
Koffiebonen
Koffiebonen
Koffiebonen zijn eigenlijk de volgroeide zaadjes van de vrucht van de koffieplant. Doordat de zaadjes bij het rijpen tegen elkaar aandrukken ontstaat het kenmerkende streepje in het midden van de bonen.
Van alle soorten koffieplanten zijn de Coffea Arabica (Arabica) en de Coffea canephora (Robusta) het meest bekend. Arabica koffiebonen zijn duurder doordat ze in hogerliggende gebieden rond de evenaar groeien. Rond de evenaar groeien de planten langzamer en is het goed onderhouden duur.
Na het plukken en drogen van de koffiebonen worden ze geroosterd voordat er koffie van kan worden gemaakt. Meestal gebeurd dit in een koffiebranderij waar men meestal heerlijke blends maakt van de Arabica en Robusta koffiebonen.
Arabica en Robusta koffiebonen
Arabica koffiebonen geven een milde en aromatische koffiesmaak. De Robusta koffiebonen geven meer een pittige en bitterder smaak. Daarnaast bevatten Arabica koffiebonen ongeveer 70% minder cafeïne dan de Robusta koffie.
- Geschikt voor Espresso Verwijder dit artikel
- Herkomst Onbekend Verwijder dit artikel
- Herkomst Peru Verwijder dit artikel
- Herkomst Onbekend Verwijder dit artikel
- Verpakking Pak Verwijder dit artikel
-
Alberto Espresso koffiebonen
Alberto Espresso koffiebonen, een typische Italiaanse koffiemelange van 100% arabica koffiebonen. Met een licht kruidig aroma, stevig en met een pittig karakter en met een volle en romige cremalaag. Een fantastische koffie voor een stevige donkere Italiaanse espresso en overheerlijke cappuccino. Koffiebonen. Inhoud: 1 kg
Alberto koffiebonen zijn ook te koop bij bij Bol.com, Amazon.nl en Koffietheeplaza.
Lees verderVanaf € 8,99 -
Alberto Caffè Crema koffiebonen
Alberto Caffè Crema koffiebonen zijn Italiaanse koffiebonen met een aromatische pittige smaak, met een fluweelzachte cremalaag, maar toch een milde espresso. Mild gebrande 100% arabica koffiebonen zorgen er ook voor dat er geen bittere nasmaak is. Koffiebonen. Inhoud: 1 kg
Alberto koffiebonen zijn ook te koop bij Bol.com, Amazon.nl en Koffietheeplaza.
Lees verderVanaf € 8,99 -
Melitta BellaCrema Espresso koffiebonen
Melitta BellaCrema Espresso koffiebonen, koffie met een volle, krachtige en kruidige smaak. 100% arabica koffiebonen voor een rijk aroma en een fijn caramelkleurige cremalaag. Koffiebonen. Inhoud: 1 kg
Melitta koffie is ook te koop bij Bol.com en Amazon.nl.
Lees verderVanaf € 11,65 -
Melitta BellaCrema Speciale koffiebonen
Melitta BellaCrema Speciale is een mild gebrande koffie, met een mild aroma en een mooi zacht licht goudkleurige cremalaag. Ook zeer geschikt door de lage zuurgraad voor melkvariaties, zoals een cappuccino of een latte macchiato. Koffiebonen. Inhoud: 1 kg
Melitta koffie is ook te koop bij Bol.com en Amazon.nl.
Lees verderVanaf € 10,99 -
Melitta BellaCrema La Crema koffiebonen
Melitta BellaCrema la Crema, 100% arabica koffiebonen. Een zeer mooie medium gebrande koffie met een vol aroma. Koffie met een mooie zachte cremalaag. Koffiebonen. Inhoud: 1 kg
Melitta koffie is ook te koop bij Bol.com en Amazon.nl.
Lees verderVanaf € 11,49
Koffiebonen
De koffieplant heeft een steenvrucht met een pit. In deze pit zitten de koffiebonen. Koffiebonen zijn de volgroeide zaadjes van de koffieplant. Tijdens het rijpen drukken de zaadjes tegen elkaar aan en daardoor ontstaat het kenmerkende streepje in het midden van de bonen.
Arabica en Robusta koffiebonen
Als je het over koffiebonen hebt, hoor je vaak dat het over Arabica en Robusta koffiebonen gaat. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze twee koffiebonen?
Arabica koffiebonen
De koffieplanten van de Arabica koffiebonen groeien in hoger liggende gebieden rond de evenaar waar ze minder worden blootgesteld aan dieren en parasieten. De planten groeien in dit gebied langzamer en het onderhouden is duur. De Arabica koffiebonen zijn daarom ook duurder dan de Robusta koffiebonen. Arabica bonen geven de koffie een milde en aromatische koffiesmaak.
Robusta koffiebonen
Robusta koffieplanten zijn veel minder vatbaar voor plantenziekten dan de Arabica koffieplanten. Daardoor zijn de Robusta koffiebonen met minder bestrijdingsmiddelen en telen en ze leveren een grotere oogst op dan de Arabica koffieboon. Dit zorgt er natuurlijk voor dat de Robusta koffiebonen goedkoper zijn dan Arabica bonen vanwege de lagere productiekosten. De Robusta bonen bevatten ongeveer 70 procent meer cafeïne dan de Arabica boon, namelijk circa 2 tot 2,5% cafeïne. De Robusta bonen geven een pittigere en bittere smaak aan de koffie.
Brandgraad van koffiebonen
De brandgraad van de koffiebonen is bepalend voor welke manier van koffiezetten u de koffiebonen kunt gebruiken, dus bijvoorbeeld voor filterkoffie of espresso. De manier van branden zorgt voor de verkleuring van de koffiebonen en daarmee is de brandgraad af te lezen. De brandtijd en brandtemperatuur zijn hierbij bepalend. Er bestaan 5 brandgraden die ervoor zorgen dat bonen van ongeveer dezelfde kleur er hetzelfde uitzien na branding met dezelfde brandtijd en -temperatuur. De brandgraden zijn vernoemd naar de plaatsen of landen waar ze oorspronkelijk de voorkeur hadden voor deze brandgraad.
- Amerikaanse branding: lichtbruine tot kastanjebruine koffiebonen, ook wel American Roast genoemd
- Franse branding: donkerbruine bonen met een glans die goed te zien is, ook wel French Roast genoemd
- Italiaanse branding: donkerbruin tot zwarte bonen, dit wordt ook wel de espressobranding of Italian Roast genoemd
- Kaneelbranding: heel lichte kaneelkleurige koffiebonen, ook wel Cinamon Roast genoemd
- Weense branding: middelbruine, met een lichte glans, koffiebonen, ook wel Vienna Roast genoemd