Alles over traditionele Turkse koffie


Traditionele Turkse koffie, in het Turks kahve, is in verhouding met gewone koffie, kort gebrand en zeer fijn gemalen. Deze wordt niet gefilterd, maar gekookt. Turkse koffie wordt vooral gedronken in Turkije, de Arabische Wereld, op de Balkan en de Kaukasus.

De koffie wordt bereid in een speciaal koffiepannetje, een cezve geheten. Turkse koffie wordt met eenzelfde hoeveelheid suiker in een cezve gedaan, daaraan word water toegevoegd en het geheel wordt langzaam aan de kook gebracht. Als de koffie kookt borrelt hij naar boven met een laagje schuim, net zoals bij melk. Dan wordt hij even van het vuur gehaald en weer teruggezet tot hij voor een tweede keer kookt. Daarna wordt het samen met de koffieprut en al in een klein kopje geschonken.

Turkse koffie is nogal sterk en wordt daarom meestal geserveerd met een glaasje water. Dit glaasje water is bedoelt om, voordat je koffie drinkt, je smaakpapillen op te frissen, zodat je extra kunt genieten van de koffie. Het is de bedoeling dat de koffie niet helemaal wordt opgedronken, zodat het koffiedik in het kopje achterblijft. De traditionele Turkse koffie wordt Türk kahvesi, drabkoffie genoemd. Begin de koffie dan ook niet direct te drinken, maar geef het koffiedrab eerst de tijd om te zakken.

Turkse koffie speelt een belangrijke rol in de Turkse cultuur, het is een symbool van vriendschap en een middel om de toekomst te voorspellen, maar ook een excuus om te roddelen. Een oud Turks gezegde luidt, ‘een kop koffie herinner je je veertig jaar lang. Turken zien hun koffie als een delicatesse, niet als iets dat je de hele dag door drinkt. Waar in veel Europese landen de hele dag door koffie wordt gedronken, drinken de Turken de hele dag en overal thee, Çay genoemd.

Koffiedik lezen

Erg populair is het om na het drinken van Turkse koffie je toekomst te laten voorspellen, door het koffiedik te lezen. Draai het kopje snel om op het schoteltje, uiteraard als de koffie is opgedronken. Als de bodem koud is, dan moet het weer omgekeerd worden in zijn oorspronkelijke positie, Maar niet voordat het eerst drie keer tegen de klok is rondgedraaid. En dan kan het voorspellen van je toekomst beginnen.

Negen weetjes over traditionele Turkse koffie

1. Ontdekt in Ethiopië Turkse koffie is eigenlijk helemaal niet Turks. Het werd ontdekt in de regio Kaffa in Ethiopië, werd verscheept naar Jemen in de 15e eeuw en vervolgens verspreidt via Istanboel naar Europa. Dus de Europeanen hebben de koffie eigenlijk overgenomen van de Turken. De allereerste koffiewinkel uit de wereldgeschiedenis was in de wijk Tahtakale in Istanboel.

Fijngemalen koffie Turkse koffie maak je van fijngemalen koffiebonen, koud water, suiker en een cevze, een speciale koffiepot, Een cevze is kleine pot met een lang handvat, meestal van kop of messing, speciaal gemaakt voor Turkse koffie.

3. Schuim staat voor kwaliteit Schuim staat in de Turkse cultuur voor een goede kwaliteit. Het helpt om de koffie lang warm te houden.

4. Een glas water Turken leggen hun gasten graag in de watten. De gastheer ziet een glaasje water als goed gastheerschap, drinkt een gast eerst van het water en dan van de koffie, dan heeft hij honger. Daarnaast is glaasje water bedoelt om, voordat je koffie drinkt, je smaakpapillen op te frissen, zodat je extra kunt genieten van de koffie.

5. Koffiedik Koffiedik wordt vooral gebruikt om de toekomst te voorspellen. Er bestaan zelfs in Turkije applicaties waarmee je een foto van je koffiedik kunt doorsturen naar een waarzegger, voor het voorspellen van de toekomst.

6. Gezouten koffie Gezouten koffie, een belangrijke Turkse traditie. Als een aanstaande bruidegom samen met zijn familie naar de vader van de bruid komt om haar hand te vragen, krijgt hij gezouten koffie voorgeschoteld. Vroeger was het zo dat als een meisje niet wou trouwen met de jongen, deed ze te veel zout in zijn koffie. Dat betekende dat ze het aanbod afsloeg. Maar nu is het aantal gearrangeerde huwelijke afgenomen en is de traditie veranderd. Tijdens de ceremonie wordt nu door de bruidegom koffie met veel zout gedronken.

7. Turks fruit Vroeger werd met Turks fruit, lokum genoemd, discreet gepeild of de gast tevreden was over zijn gastheer. Dan werd namelijk de lokum opgegeten. Nu bestaat deze traditie niet meer, maar toch wordt bij Turkse koffie nog dikwijls een extraatje geserveerd, zoals chocolade.

8. Voordelen gezondheid Turkse koffie heeft veel voordelen voor je gezondheid, het is een geweldige antioxidant. Houdt het cholesterolniveau in je bloed onder controle, vermindert het risico op kanker en dient als pijnstiller voor hoofdpijn.

9. UNESCO Traditionele Turkse koffie staat sinds 2013 op de UNESCO-lijst van het Immateriële Culturele Erfgoed van de Mensheid. Omwille van de unieke brouw- en kookmethode.

Bron: filmpje over Turkse koffie

Bron: DeJongeTurken