De koffieprijs op hoogste punt in bijna tien jaar


Slecht nieuws voor koffieliefhebbers. De prijs van het heerlijke kopje gaat helaas duurder worden. En mogelijk zelfs nog minder goed smaken ook nog. De prijs van arabica koffiebonen staat op het hoogste punt in bijna 10 jaar. Sinds het laagste punt in november 2001 is de koffieprijs al met 370 procent gestegen. En sinds het begin van dit jaar zijn arabica koffiebonen maar liefst al 70 procent duurder geworden. Koffieproducenten betalen op dit moment 2,09 dollar, 1,80 EURO, voor 454 gram koffiebonen. Robusta koffiebonen, die als variant het meest gebruikt wordt, is vanaf begin het begin van dit jaar 50 procent duurder geworden.

Daarnaast staat de smaak, onder andere bepaalt door de kwaliteit van koffiebonen, onder druk door klimaatverandering. De Londense Rabobank analist Carlos Mera wijt de toegenomen prijs en afgenomen kwaliteit aan de klimaatverandering. Al ziet hij ook een effect van de coronacrisis. Qua klimaatverandering zijn er flinke veranderingen geweest, uitzonderlijke droogte in het grootste koffieland Brazilië waardoor veel planten niet meer konden groeien. Tegelijk was de winter in Brazilië in uitzonderlijk koud waardoor nog meer koffieplanten gestorven zijn. Hierdoor is de koffieoogst voor meerdere jaren verpest, want een koffieboom heeft zo’n 7 jaar nodig om volledig tot bloei te komen. De Braziliaanse regering spreekt van de slechtste arabicaoogst in 12 jaar.

60 procent koffieplanten staan op uitsterven

In 2019 kwam er vanuit een aantal wetenschappers, gepubliceerd in het vakblad Science Advances, het bericht dat 60 procent van alle soorten koffieplanten dreigt uit te sterven. In perspectief gezien, in het volledige plantenrijk wordt 22 procent van de soorten met uitsterven bedreigd. Het ziet er dus slecht uit voor de koffieplant en je dagelijkse kop koffie. Er moet iets veranderen, anders is er een grote kans dat de arabica koffieplant tegen 2080 is uitgestorven. Klimaatverandering is hiervan de belangrijkste oorzaak. Droogte, veroorzaakt door opwarming van de waarde, zorgt ervoor dat er minder gebieden overblijven waar de koffieplant kan worden verbouwd. Er zijn weliswaar nog andere koffieplanten maar die zijn van mindere kwaliteit en veel van die soorten staan ook op het punt uit te sterven.

Containertekort en de coronacrisis

Het containertekort, als gevolg van de coronacrisis, is ook een ‘schuldige’ van de oplopende prijs van koffie. De prijs van containers is het afgelopen jaar sterk gestegen. Veel havens zijn aan het begin van de coronacrisis gesloten en een hoop containers werden aan de kant gezet omdat de wereldhandel plotseling stilviel. Doordat de handel sneller dan verwacht toch weer op gang kwam konden de havens en containerleveranciers de plots gestegen vraag niet meteen aan. De dagenlange blokkade van het Suezkanaal heeft ook niet bepaald geholpen en de prijzen van containers flink verhoogd.

Koffie uit een lab

Finse onderzoekers hebben mogelijk een oplossing. Ze hebben een manier gevonden om koffie te produceren door weefsel uit koffiebonen te combineren met een voedingsstof. Het eindresultaat is volgens de onderzoekers bijna identiek aan echte koffie. Als daaruit blijkt dat koffie inderdaad in een lab geproduceerd kan worden, hoeven er minder koffiebonen vervoerd te worden over lange afstanden. En dat drukt dan weer de prijzen.

Verschillende koffiebranderijen, zoals het Nederlandse Mocca d’Or en de Italiaanse koffiebranderijen Gaggia, illy en Lavazza hebben door de gestegen prijzen voor koffiebonen reeds gedeeltelijke prijsverhogingen moeten doorvoeren of gaan die op korte termijn doorvoeren. Een prijsverhoging in deze coronatijd voor koffie, naast andere oplopende kosten zoals bijvoorbeeld benzine of diesel voor de auto of aardgas om het huis te verwarmen, is uiteraard onwenselijk, maar helaas niet tegen te houden.

Bron: Nu.nl