Wij maken gebruik van cookies om deze website voor u te optimaliseren. Lees meer over ons privacybeleid.
Aanbiedingen

LET OP: AANBIEDINGSPRIJS IVM HOUDBAARHEID 28-5-2022 ZOLANG DE VOORRAAD STREKT.
Segafredo Mio Caffe ...

LET OP: AANBIEDINGSPRIJS IVM HOUDBAARHEID 28-5-2022 ZOLANG DE VOORRAAD STREKT.
Segafredo Mio Caffe ...

LET OP: AANBIEDINGSPRIJS IVM HOUDBAARHEID 24-5-2022 ZOLANG DE VOORRAAD STREKT.
Lazarro Intermezzo R...

LET OP: AANBIEDINGSPRIJS IVM HOUDBAARHEID 23-4-2022 ZOLANG DE VOORRAAD STREKT.
Tassimo Jacobs Krön...

LET OP: AANBIEDINGSPRIJS IVM HOUDBAARHEID 30-4-2022 ZOLANG DE VOORRAAD STREKT.
Dolce Gusto Espresso...
Nieuwste producten

Smaakje bitterkoekjes siroop, een oer-Hollandse smaak koffiesiroop, voor een typisch Hollands verwenmoment ...

Fortisimo Lungo Forte 50 capsules, een koffie van 100% arabica koffiebonen, is een stevige kop koffie. De d...

Dolcital Mandorle is een zachte nougatreep met 40% amandelen. Dolcital staat voor de allerbeste mediterrane...

Dolcital Torrone Friabile Mandorle is een heerlijke kruimelige nougat met 30% amandelen, gemaakt van de al...

Dolcital Torroncini Alla Grappa is heerlijke zachte nougat met 40% amandelen en Grappa. Dolcital staat voor...


Dolce Gusto Almond Macchiato Vegan, een koffie van licht geroosterde koffiebonen, wat zoeter met een smaa...

Dolce Gusto Oat Macchiato Vegan, koffie met een heerlijke zachte smaak van geroosterd haver en blend van z...

Maromas Gold Private 100% Arabica koffiebonen, een intense blend van 100% arabica koffiebonen, afkomstig ui...

Onderzoek naar haalbaarheid koffiebonen in een kas
Wereldwijd wordt er jaarlijks maar liefst 10 miljard killogram koffie verbouwd. Ongeveer 70% van de totale wereldproductie is arabica koffie. Deze koffie kan alleen op hoogte groeien terwijl de robusta koffie ook op lagere hoogtes kan groeien. Beide koffieplanten hebben tropische temperaturen nodig, vandaar dat je de meeste koffieplantages rond de evenaar tegenkomt. Klimaatverandering vormt één van de grootste bedreigingen voor de koffieoogst, de oplopende wereldwijde temperaturen en de grilligheid van het weer. Koffie is voor veel landen rondom de evenaar, zoals Brazilië, Colombia, Ethiopië en Vietnam een belangrijk exportproduct.
Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen van de Wageningen University & Research (WUR) onderzoekt of het mogelijk is om grootschalig koffie in een kas te telen. En om te onderzoeken of smaak en inhoudstoffen van de koffiebonen te beïnvloeden zijn met teeltcondities. Dit onderzoek is niet nieuw. Ongeveer vijf jaar geleden deed de WUR een eerste kleinschalige proef met het kweken van een koffiestruik in een kas. Specifiek met de arabica koffieplant omdat deze variant, anders dan robusta, een zelfbestuiver is. De uitkomst van dit onderzoek was dat het inderdaad mogelijk een koffieplant te laten bloeien in een kas en uiteindelijk ook de bessen, die de koffiebonen bevatten, te oogsten. De koffieplant groeide goed bij relatief donker, maar een warme en vochtig klimaat. Wel opvallend was dat de bloeiperiode langer duurde dan in de buitenlucht, ruim en halfjaar, van april tot en met november.
Met een langere bloeiperiode is waarschijnlijk een hogere productie mogelijk. Maar de hoeveelheid koffiebonen zal niet de belangrijkste onderscheidende waarde zijn van koffiebonen uit een kas. Misschien is het mogelijk om de smaak en/of de samenstelling van de koffiebonen te beïnvloeden. Bijvoorbeeld met behulp van groeicondities of aangepaste nutriënten, voedingsstoffen, oplossingen. Dit is de belangrijkste onderzoeksvraag van dit onderzoek bij de WUR, gefinancierd door het ministerie van LNV (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) en verschillende betrokken bedrijven. En waar de WUR samenwerkt met een grote koffieproducent.
Bron: Groentennieuws.nl
![]() |
Volg Koffievergelijk op Facebook |
|
Volg Koffievergelijk op Facebook voor de nieuwste aanbiedingen, producten, nieuwtjes en nog veel meer ... |
||
Naar facebook » |