Lagere kans op overlijden door drinken koffie


Mensen die een paar kopjes koffie per dag drinken hebben een lagere kans om te overlijden. Dat is de conclusie van een studie die in het wetenschappelijke blad The Annals of Internal Medicine is gepubliceerd. Dit nieuwe onderzoek, waar The New York Times over schrijft, is goed nieuws voor koffieliefhebbers! Maar… er wordt wel gewaarschuwd dat bij meer dan 4,5 kopjes koffie per dag het positieve effect verdwijnt. Meer dan zeven kopjes koffie per dag zijn schadelijk voor je.

Voor de studie zijn de gezondheidsgegevens van 170.000 mensen in Groot-Brittannië in de leeftijd van 37 tot 73 jaar gedurende zeven jaar lang in de gaten gehouden. Daarbij werd hun ook gevraagd naar voedingspatronen en dus ook de consumptie van koffie.

Mensen uit de onderzoeksgroep die 1,5 tot 3,5 kopjes koffie per dag dronken, hadden dertig procent minder risico om te overlijden in de onderzoeksperiode, dan mensen die geen koffie dronken. Koffie met suiker heeft zelfs ook nog een positieve invloed, dan is de kans op overlijden namelijk zestien tot eenentwintig procent lager dan de onderzoeksgroep die geen koffie dronk. Of je cafeïnevrije koffie of koffie met cafeïne drinkt, voor het sterfterisico maakt het niet uit. Toch spelen andere factoren ook mee bij het lagere risico op overlijden, zoals regelmatig bewegen of eetpatronen.

Mogelijk maken koffiedrinkers over het algemeen gezondere keuzes, dus mogelijk spelen er ook nog andere factoren mee. Zo kiezen ze misschien vaker voor een kop koffie of een glas water dan voor een ongezonde frisdrank, sap of energydrank. Daarnaast gaat het lagere risico natuurlijk niet op bij het drinken van een latte, een frappuccino of al het andere dat je kunt krijgen bij koffieketens. Deze drankjes bevatten vaak veel calorieën en vet, waardoor de positieve effecten van koffie teniet worden gedaan.

Dit nieuwe onderzoek past in een reeks van onderzoeksresultaten van de laatste tijd die een positief verband van koffie met gezondheid aantonen. Eerdere onderzoeken lieten bijvoorbeeld zien dat de consumptie van koffie het risico om Parkinson, hartaandoeningen, diabetes type 2, lever- en prostaatkanker en andere gezondheidsproblemen te krijgen, vermindert. Wetenschappers weten nog niet exact wat koffie zo heilzaam maakt, maar de aanwezigheid van grote hoeveelheden antioxidanten in koffiebonen lijkt ermee te maken te hebben. Deze antioxidanten zorgen ervoor dat cellen minder snel afbreken. Onderzoeker Wee adviseert om mensen die geen koffie drinken niet opeens dat nu snel wel te gaan doen. Daarvoor zijn meer gegevens nodig zegt ze.

Bron: RTLnieuws.nl