• Levering binnen 24 uur

    Op werkdagen voor 21.00 uur besteld = morgen in huis

  • Gratis verzending boven 75,-

    Binnen Nederland. Daaronder 3,95

Koffievergelijk 9.5 van 10 op basis van 938 gebruikersrecensies.

Koffiebonen

Koffiebonen zijn eigenlijk de volgroeide zaadjes van de vrucht van de koffieplant. Doordat de zaadjes bij het rijpen tegen elkaar aandrukken ontstaat het kenmerkende streepje in het midden van de bonen.

Van alle soorten koffieplanten zijn de Coffea Arabica (Arabica) en de Coffea canephora (Robusta) het meest bekend. Arabica koffiebonen zijn duurder doordat ze in hogerliggende gebieden rond de evenaar groeien. Rond de evenaar groeien de planten langzamer en is het goed onderhouden duur.

Na het plukken en drogen van de koffiebonen worden ze geroosterd voordat er koffie van kan worden gemaakt. Meestal gebeurd dit in een koffiebranderij waar men meestal heerlijke blends maakt van de Arabica en Robusta koffiebonen.

Arabica en Robusta koffiebonen

Arabica koffiebonen geven een milde en aromatische koffiesmaak. De Robusta koffiebonen geven meer een pittige en bitterder smaak. Daarnaast bevatten Arabica koffiebonen ongeveer 70% minder cafeïne dan de Robusta koffie.

Koffiebonen

De koffieplant heeft een steenvrucht met een pit. In deze pit zitten de koffiebonen. Koffiebonen zijn de volgroeide zaadjes van de koffieplant. Tijdens het rijpen drukken de zaadjes tegen elkaar aan en daardoor ontstaat het kenmerkende streepje in het midden van de bonen.

Arabica en Robusta koffiebonen

Als je het over koffiebonen hebt, hoor je vaak dat het over Arabica en Robusta koffiebonen gaat. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen deze twee koffiebonen?

Arabica koffiebonen

De koffieplanten van de Arabica koffiebonen groeien in hoger liggende gebieden rond de evenaar waar ze minder worden blootgesteld aan dieren en parasieten. De planten groeien in dit gebied langzamer en het onderhouden is duur. De Arabica koffiebonen zijn daarom ook duurder dan de Robusta koffiebonen. Arabica bonen geven de koffie een milde en aromatische koffiesmaak.

Robusta koffiebonen

Robusta koffieplanten zijn veel minder vatbaar voor plantenziekten dan de Arabica koffieplanten. Daardoor zijn de Robusta koffiebonen met minder bestrijdingsmiddelen en telen en ze leveren een grotere oogst op dan de Arabica koffieboon. Dit zorgt er natuurlijk voor dat de Robusta koffiebonen goedkoper zijn dan de Robusta bonen vanwege de lagere productiekosten. De Robusta bonen bevatten ongeveer 70 procent meer cafeïne dan de Arabica boon, namelijk circa 2 tot 2,5% cafeïne. De Robusta bonen geven een pittigere en bittere smaak aan de koffie.

Brandgraad van koffiebonen

De brandgraad van de koffiebonen is bepalend voor welke manier van koffiezetten u de koffiebonen kunt gebruiken, dus bijvoorbeeld voor filterkoffie of espresso. De manier van branden zorgt voor de verkleuring van de koffiebonen en daarmee is de brandgraad af te lezen. De brandtijd en brandtemperatuur zijn hierbij bepalend. Er bestaan 5 brandgraden die ervoor zorgen dat bonen van ongeveer dezelfde kleur er hetzelfde uitzien na branding met dezelfde brandtijd en -temperatuur. De brandgraden zijn vernoemd naar de plaatsen of landen waar ze oorspronkelijk de voorkeur hadden voor deze brandgraad.

- Amerikaanse branding: lichtbruine tot kastanjebruine koffiebonen. Ook wel American Roast genoemd.

- Franse branding: donkerbruine bonen met een glans die goed te zien is. Ook wel French Roast genoemd.

- Italiaanse branding: donkerbruin tot zwarte bonen. Dit wordt ook wel de espressobranding of Italien Roast genoemd.

- Kaneelbranding: heel lichte kaneelkleurige koffiebonen. Ook wel Cinamon Roast genoemd.

- Weense branding: middelbruine, met een lichte glans, koffiebonen. Ook wel Vienna Roast genoemd.

Verfijn hieronder je opdracht

(of typ verder in de zoekbox hierboven):

producten

Zoek op prijs