illy TerraCycle recycleprogramma

[caption id="attachment_6006" align="alignleft" width="200"]illy illy[/caption]De Italiaanse koffiebranderij illy heeft voor de recycling van de illy koffiecapsules een samenwerking met TerraCycle, het in de VS gevestigde recyclingbedrijf dat wereldleider is in het recyclen van voorheen niet-recyclebaar afval. Recycling van de plastic en aluminiumcapsules van illy, de illy Iperespresso capsules, voorheen illy MIE capsules geheten, en de illy Nespresso capsules.

Het Italiaanse koffiebedrijf illy staat al sinds haar oprichting voor duurzaamheid, het is een van de pijlers waarop het bedrijf is gebouwd. Dit duurzame bedrijfsmodel biedt het bedrijf een concurrentievoordeel en integreert econcomische en bedrijfsdoelstellingen met milieu- en sociale overwegingen. Illy vraagt voor haar recycleprogramma de hulp van haar klanten. Die kunnen gebruikte capsules verzamelen en opsturen naar illy waar het plastic en aluminimum worden gescheiden. De materialen worden gerecycled om nieuwe producten mee te maken en de gebruikte koffie wordt omgezet in compost, waardoor er minder afval ontstaat. Zo kan iedereen met dit recycleprogramma een bijdrage leveren aan een duurzame wereld.

illy heeft voor TerraCycle gekozen omdat zij specialist is op het gebied van moeilijk recyclebaar afval. De illy koffiecapsules worden bijvoorbeeld gemaakt van een complexe mix van materialen die specifieke apparatuur en technieken vereisen om ze te recyclen. Veel lokale afvalinzamelingsbedrijven accepteren bepaalde materialen niet, dus daarom kwam TerraCycle in beeld. Door de complexe mix aan materialen van de illy capsules is het recyclingproces duur in vergelijking met de waarde van het eindproduct. Om dit probleem op te lossen en toch zo rendabel mogelijk te maken werkt TerraCycle samen met meerdere sponsoren zodat ze gratis landelijke recyclingprogramma’s kunnen aanbieden aan het publiek.

Het recyclingprogramma TerraCycle

TerraCycle smelt de Iperespresso capsules en de verpakking om tot plastic korrels. Deze korrels worden vervolgens gebruikt voor de productie van nieuwe gerecyclede plastic artikelen. Het aluminium van de illy Nespresso capsules wordt van de koffie gescheiden en vervolgens gesmolten tot blokken die gebruikt kunnen worden voor nieuwe producten. Na het scheiden wordt de gebruikte koffiedik gecomposteerd. De capsules hoeven niet schoongemaakt te zijn om gerecycled te worden. Probeer er wel voor te zorgen dat ze voor het opsturen geen vloeistof meer bevatten. Wacht tot de capsules zijn afgekoeld en schud of knijp ze dan ongeveer 10 seconden uit boven de gootsteen om de resterende vloeistof eruit te halen. Als je gerecyclede capsules nat of vuil zijn dan is het advies ze in een zakje te doen en af te sluiten, zodat de doos niet beschadigd raakt door lekkages.

Bron: Cafeicultura