Onderzoek naar haalbaarheid koffiebonen in een kas

Wereldwijd wordt er jaarlijks maar liefst 10 miljard killogram koffie verbouwd. Ongeveer 70% van de totale wereldproductie is arabica koffie. Deze koffie kan alleen op hoogte groeien terwijl de robusta koffie ook op lagere hoogtes kan groeien. Beide koffieplanten hebben tropische temperaturen nodig, vandaar dat je de meeste koffieplantages rond de evenaar tegenkomt. Klimaatverandering vormt één van de grootste bedreigingen voor de koffieoogst, de oplopende wereldwijde temperaturen en de grilligheid van het weer. Koffie is voor veel landen rondom de evenaar, zoals Brazilië, Colombia, Ethiopië en Vietnam een belangrijk exportproduct.

Business Unit Glastuinbouw en Bloembollen van de Wageningen University & Research (WUR) onderzoekt of het mogelijk is om grootschalig koffie in een kas te telen. En om te onderzoeken of smaak en inhoudstoffen van de koffiebonen te beïnvloeden zijn met teeltcondities. Dit onderzoek is niet nieuw. Ongeveer vijf jaar geleden deed de WUR een eerste kleinschalige proef met het kweken van een koffiestruik in een kas. Specifiek met de arabica koffieplant omdat deze variant, anders dan robusta, een zelfbestuiver is. De uitkomst van dit onderzoek was dat het inderdaad mogelijk een koffieplant te laten bloeien in een kas en uiteindelijk ook de bessen, die de koffiebonen bevatten, te oogsten. De koffieplant groeide goed bij relatief donker, maar een warme en vochtig klimaat. Wel opvallend was dat de bloeiperiode langer duurde dan in de buitenlucht, ruim en halfjaar, van april tot en met november.

Met een langere bloeiperiode is waarschijnlijk een hogere productie mogelijk. Maar de hoeveelheid koffiebonen zal niet de belangrijkste onderscheidende waarde zijn van koffiebonen uit een kas. Misschien is het mogelijk om de smaak en/of de samenstelling van de koffiebonen te beïnvloeden. Bijvoorbeeld met behulp van groeicondities of aangepaste nutriënten, voedingsstoffen, oplossingen. Dit is de belangrijkste onderzoeksvraag van dit onderzoek bij de WUR, gefinancierd door het ministerie van LNV (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) en verschillende betrokken bedrijven. En waar de WUR samenwerkt met een grote koffieproducent.

Bron: Groentennieuws.nl