Net als koffie moet je thee met mate drinken

Heerlijk, een grote kop met warme thee. Thee wordt vaak gezien als een drankje dat je oneindig kunt drinken, maar wist je dat je er ook teveel van kunt drinken? Thee heeft genezende eigenschappen die veel lichamelijke aandoeningen kunnen verzachten en zelfs het risico op chronische aandoeningen op de lange termijn kunnen verminderen. Last van je maag? Drink gemberthee. Kun je niet slapen? Drink kamillethee. Heb je last van keelpijn? Drink thee met honing erin.

De voordelen van thee zijn al jarenlang bekend, maar net zoals bij andere drankjes, geldt ook hier drink ‘met mate’. Thee kan ook vervelende bijwerkingen veroorzaken, vooral als je er teveel van drinkt. De volgende tien punten kunnen een teken zijn dat je teveel thee drinkt:

1. Stress of rusteloosheid

Veel mensen drinken thee om een gevoel van stress of rusteloosheid te verminderen. Thee bevat van nature, net als koffie, ook cafeïne dus als je te veel theedrinkt kun je deze gevoelens juist verergeren. Hoeveel kopjes thee je kunt drinken op een dag zonder dat je stress verergert hangt niet af van de hoeveel kopjes thee, maar met de hoeveelheid cafeïne die in de thee zit. Bij thee praat je over theïne, dezelfde stof als cafeïne, waar je het bij koffie over hebt. Beperk de inname van cafeïne/theïne per dag tot 200 milligram, dat komt neer op zo’n drie kopjes zwarte of groene thee. Kruidenthee bevat geen theïne.

2. Slecht slapen

De meeste theesoorten bevatten theïne. Let erop dat theesoorten die speciaal worden ontwikkeld voor een goede nachtrust minimaal tot geen theïne bevatten. Verschillende studies tonen aan dat 200 milligram theïne tot zes uur voor het slapengaan een negatieve invloed kunnen hebben op je slaapkwaliteit. Theïne remt namelijk de melatonine, het hormoon waarvan je in slaap valt. Hoeveel theïne je persoon per dag kunt hebben hangt er ook vanaf welke cafeïnehoudende producten je nog meer binnenkrijgt op een dag. De algemene richtlijn is drie kopjes koffie per dag.

3. Brandend maagzuur

Thee kan symptomen van brandend maagzuur veroorzaken, doordat thee de sluitspier ontspant die de slokdarm van de maag blokkeert. Dit komt door de theïne in de thee. Als de sluitspier ontspannen is kunnen zuren uit de maag terugvloeien in de slokdarm, wat brandend maagzuur veroorzaakt. Heb je last van maagzuur na een kopje thee, dan is het verstandig iets minder thee te drinken.

4. Regelmatig buikpijn

Thee ken buikpijn en misselijkheid veroorzaken. Theebladeren bevatten tannine, wat zorgt voor de droge smaak die er bij thee hoort. Tannine kan aan de weefsels in je spijsverteringskanaal schade aanrichten, in je buik dus. Gemberthee kan helpen en de symptomen van buikpijn en misselijkheid verminderen, doordat gemberthee de stofwisseling op gang helpt.

5. Duizeligheid

Duizelig zijn na het drinken van een kopje thee is niet normaal. Maar, teveel theïne (thee) en/of cafeïne (koffie) binnenkrijgen kan er wél voor zorgen dat je je licht in het hoofd en duizelig voelt. Dit probleem komt regelmatig voor bij mensen die meer dan zes kopjes thee, met theïne, drinken per dag. Als je je beperkt tot drie kopjes thee per dag, moet duizeligheid geen probleem zijn.

6. Regelmatig last van hoofdpijn

Heb je regelmatig last van hoofdpijn? Dan is het advies om minder thee met theine te drinken, in elk geval niet meer dan 100 milligram per dag. Veelvuldig theedrinken kan terugkerende hoofdpijnen veroorzaken. Er zijn ook theesoorten, zoals pepermunt, die hoofdpijn of migraine kunnen helpen verlichten.

7. Afhankelijk van theïne/cafeïne

Er zijn veel mensen die theïne en/of cafeïne nodig hebben om goed wakker te worden en zich goed te voelen. Maar als je afhankelijk wordt van deze stof, dan gaat er iets mis. Ben je een fervent theedrinker, dan is dit een subtiel teken dat je teveel thee drinkt. Op korte termijn is er niets mis met meer inname van theïne, maar op lange termijn kan het frustrerende ontwenningsverschijnselen veroorzaken als hoofdpijn, vermoeidheid en prikkelbaarheid. Om dit te voorkomen is het verstandig om je lichaam af en toe wat rust te gunnen en thee over te slaan.

8. Een ijzertekort

De tannine in thee kan zich binden aan koolhydraten en eiwitten, maar ook aan ijzer. Als je al een ijzertekort hebt is dat niet heel bevorderlijk. Het zorgt er dan namelijk voor dat ijzer niet in je spijsverteringskanaal terechtkomt, op de plek waar je lichaam normaal gesproken het ijzer opneemt. Dit kan leiden tot een ijzertekort of een bestaand tekort verergeren. Onderzoek heeft uitgewezen dat tannine in thee zich eerder bindt aan plantaardig ijzer. Veganisten en vegetariërs lopen dus een grotere kans op ijzertekort als ze veel thee consumeren. In dat geval is het advies om iets minder thee te gaan drinken.

9. Teveel plassen

Zoals bij alle drankjes zorgen vloeistoffen dat je moet plassen. Thee is, net zoals koffie, urine afdrijvend, wat betekent dat je meer moet plassen dan normaal. Moet je overdag, of ’s nachts uit bed, vaak naar het toilet om te plassen, drink dan iets minder thee.

10. Uitgedroogd

Hoe kan het dat thee je uitdroogt? Ondanks dat het een vloeistof is, moet je van thee vaak plassen en als je dat niet aanvult met water, kan het leiden tot uitdroging. De theïne in thee verhoogt de bloedtoevoer naar de nieren, die vervolgens een bericht naar de nieren stuurt om meer water weg te spoelen. Maar om uitgedroogd te raken moet je heel veel thee drinken, meer dan 500 milligram per dag, wat neerkomt op meer dan zes kopjes.

Het algemene advies is om uit te kijken met thee waar veel theine in zit. Beperk je tot drie koppen thee per dag of drink voornamelijk kruidenthee, dan heb je over het algemeen weinig kans om lichamelijke klachten te krijgen.

Bron: HappyinShape