Aanbesteding koffieautomaten in Nederland niet goed


De Europese regels zijn door Nederland, in het bijzonder de provincie Noord-Holland, voor de aanbesteding bij de levering en het beheer van koffieautomaten niet goed nageleefd. Dat was het oordeel van het Europees Hof van Justitie in Luxemburg afgelopen donderdag.


In 2008 schreef de provincie Noord-Holland een aanbesteding uit waarin de eis stond dat koffie voor de koffieautomaten het EKO-keurmerk of Max Havelaar keurmerk droegen.


Een EKO keurmerk laat zien dat een product biologisch is. Het Nederlandse privaatrechtelijke keurmerk EKO kan toegekend worden voor producten die voor minstens 95% uit biologische ingrediënten bestaan. Daarnaast is er een waarborg dat er geen chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest bij de productie is gebruikt en dat er geen kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen zijn toegevoegd.


Het Max Havelaar keurmerk is ook een privaatrechtelijk keurmerk dat wereldwijd wordt gebruikt. Het beoogt de handel in fairtradeproducten te bevorderen door een eerlijke prijs en eerlijke handelsvoorwaarden te waarborgen aan kleine producenten in ontwikkelingslanden.


Volgens het Europees Hof van Justitie was de opdracht onvoldoende duidelijk, nauwkeurig en ondubbelzinnig geformuleerd. Volgens het hof mag er in een aanbesteding niet specifiek gevraagd worden naar een bepaald keurmerk. De overheid mag wel vragen naar producten die voldoen aan de kenmerken van het keurmerk, mits dit duidelijk in de aanbestedingsopdracht omschreven staat.


Bron: Telegraaf.nl