In vrijwel alle gezondheidadviezen lees je het advies om dagelijks 6 tot 8 glazen water te drinken. Maar is dit nu echt nodig en wetenschappelijk bewezen?

Volgens recent onderzoek, gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde:
1.       Is het nut van zoveel drinken helemaal niet bewezen
2.       Hoeven we echt niet alleen maar water te drinken.

Een onderbouwing.
Een gezonde gemiddelde volwassene verliest dagelijks ongeveer 1 liter vocht. Zweten, ademhaling en via de urine zijn de belangrijkste oorzaken. De urineproductie is normaliter zo’n 500 ml vocht per dag waarmee de afvalstoffen uit ons lichaam kunnen worden verwijderd. Om de vochtbalans in evenwicht te houden moet al dit vocht worden aangevuld.

Via voeding en je stofwisseling krijg je gemiddeld ongeveer 1 liter vocht per dag binnen. De rest zal via dranken moeten worden aangevuld. Alle vocht dat je meer binnenkrijgt dan je dagelijks verliest scheidt je uit als ‘vrij water’. In principe kan de gemiddelde gezonde volwassene dus volstaan met het drinken van z’n 500 ml. Daarnaast kunnen er redenen zijn voor extra vochtopname, zoals hevig zweten, mensen met een nierprobleem, ziekte, ouderen etc.

Dwangmatig de hele dag dus rondlopen met een flesje water en vele liters water drinken is dus helemaal niet nodig.

Vaak volstaat drinken bij een dorstgevoel. Meer kan geen kwaad want je nieren zijn uitstekend in staat om het teveel aan water uit te scheiden. Maar het is dus niet nodig. Je wordt er niet beter van. Veel water drinken helpt niet om bepaalde aandoeningen zoals blaas- en darmkanker te voorkomen. Of voorkomt dus geen verstopping of hoofdpijn. Extra water bij het eten zorgt voor sneller een vol gevoel, maar er is nog niet wetenschappelijk aangetoond dat het ook helpt bij het afvallen.

Meestal wordt beweerd dat alleen water helpt om de vochtbalans in evenwicht te houden. Dit is onjuist.

Ook drinkbare stoffen als bier, wijn, melkproducten en koffie en thee tellen mee.

Ook de vaakgehoorde bewering dat koffie en thee de urineproductie, waardoor extra vocht wordt verloren, is onjuist. Cafeïne zorgt wel voor een snellere afscheiding van het vocht, maar niet voor meer. Qua vochtvoorziening hebben koffie en thee dus hetzelfde effect als een glas water.

Bron: Gezondheid.be