Alles over de populaire drank thee

Koffie en thee zijn de meest gedronken dranken van Nederland. Samen goed voor 30 procent van de dagelijkse vochtconsumptie van een Nederlander. De top 3 wordt verder aangevuld met water op de tweede plaats en frisdrank op de derde plaats.

Alles over thee

Thee is een warme drank gemaakt van gedroogde bladeren van de theeplant, camellia sinensis, en heet water. De naam thee komt waarschijnlijk uit het Chinees, het Chinese dialect Minnanyu.

De echte theeliefhebber zet thee met exact de juiste temperatuur water en laat de thee de juiste tijd trekken. Laat je thee te lang trekken dan wordt het bitter en te kort dan proef je te weinig thee.

Een achttal weetjes over thee

1. Kruidenthee is geen echte thee

Kruidenthee is geen echt thee omdat er geen bladeren van de theeplant in zitten. Veelal is kruidenthee een combinatie van kruiden als brandnetel, rooibos, kaneel, citroen of kamille.

2. Alle thee komt van dezelfde plant

Alles soorten thee komen van dezelfde theeplant, de camellia sinensis. Zwarte thee, groene thee, witte thee etc. Het verschil tussen deze soorten thee is enkel de verwerkingsmethode.

3. Een kopje thee bevat minder cafeïne dan een kopje koffie

Volgens onderzoek zit in een kopje koffie 95 tot 200 milligram cafeïne, terwijl in een kopje zwarte thee slechts 14 tot 61 milligram cafeïne zit. Ook groene thee bevat cafeïne, zo’n 20-40 milligram. Zelfs cafeïnevrije thee bevat nog tot 12 milligram cafeïne.

4. Haal de cafeïne grotendeels uit je thee

Zelf grotendeels de cafeïne uit je thee halen is mogelijk. Volgens onderzoek moet je een kopje thee minstens 10 minuten laten trekken om 90 procent van de cafeïne te verwijderen. Gooi dit kopje thee weg en zet met dezelfde theebladeren opnieuw een kopje thee en je bent verruit het grootste gedeelte cafeïne kwijt.

5. L-theanine in thee helpt ontspannen

L-theanine heeft een kalmerend effect op het brein. Het zorgt dat je ontspant zonder slaperige te worden. En weer anderen onderzoeken tonen aan dat het je geheugen een boost geeft.

6. Thee is gezond

Thee heeft een heleboel gezondheidvoordelen. Het beschermt je botten, beschermt tegen kanker, helpt diabetes te voorkomen etc. Daarnaast bevat thee veel gezonde antioxidanten, helpt je lichaam te hydrateren en nog veel mee.<.p>

7. Thee verhoogt kans op prostaatkanker

Niet alle onderzoeken naar thee leiden tot dezelfde conclusies. In een onderzoek van enkele jaren geleden bleek dat fervente mannelijke theedrinkers meer kans hadden op het ontwikkelen van prostaatkanker. Maar in andere onderzoeken wordt deze conclusie helemaal niet gedeeld of zelfs het tegenovergestelde

8. Thee bevat schadelijke stoffen

Thee is niet alleen maar gezond. Onderzoekers hebben bijvoorbeeld in verschillende Braziliaanse groene en zwarte theesoorten een hoge concentratie aluminium en fluoride gevonden. Overigens wel vooral in goedkope samengeperste thee in de vorm van theeblokken. En theeblokken zie je tegenwoordig nog zelden.

Bron: Newsmonkey.be