Prijsdaling arabica koffiebonen met 37 procent


De prijs van arabica Koffiebonen op de wereldmarkt is het afgelopen jaar met maar liefst 37 procent gedaald. Een kilo arabica koffiebonen op de wereldmarkt kost nu slechts € 2,08.


De reden voor de forse prijsdaling van de populaire koffieboon is de slechts licht toenemende vraag versus de redelijk goede oogsten en de stijgende productiecapaciteit. De laatste maanden is er vooral veel vraag naar de robusta koffiebonen, deze bonen zijn afgelopen jaar met 13 procent in prijs gestegen. De robusta koffiebonen worden vooral gebruikt in instantkoffie en goedkope filterkoffies.


De prijsdaling is goed nieuws voor de echte koffieliefhebber. De dure koffie's zullen goedkoper worden en de goedkopere koffie's zullen in prijs gaan dalen. Opvallend is het verschil tussen koffiedrinkers in Europa en de VS versus koffiedrinkers in opkomende markten. In Europa en de VS geeft men de voorkeur aan de duurdere arabica koffie, terwijl in opkomende markten als Rusland en Brazilië de vraag naar de goedkopere robusta toeneemt. Wereldwijd gezien groeit de vraag naar de robusta koffiebonen.


De verwachting voor de komende maanden is dat de prijs van arabica en robusta koffiebonen naar elkaar toe gaan groeien. Een pond arabica koffie op de wereldmarkt kost nu nog € 1,04 en een pond robusta € 0,82. Arabica koffie is over het algemeen iets zachter van smaak dan robusta koffie, terwijl robusta koffie iets pittiger en scherper is.


Bron: Z24.nl