De zoektocht naar de Nespresso Meesterproever 2017


Welke is Welke? Onder deze noemer is deze week de zoektocht naar de Nespresso Meesterproever 2017 begonnen. Op de website van de Nespresso worden koffieliefhebbers uitgedaagd de 24 verschillende Grand Crus te proeven en blind de verschillende smaakprofielen te herkennen. Want volgens Nespresso … wie bewuster proeft, beter de smaakprofielen kan interpreteren geniet uiteindelijk volgens het koffiemerk meer van de koffie. De winnaar wordt uitgeroepen tot de Nespresso Meesterproever 2017 en wint een reis naar koffieland Costa Rica.

Proeven doe je met al je zintuigen

Proeven is een vak. Smaakperceptie ontstaat, volgens Dr. Peter Klosse, doordat de mond, de neus en de ogen los van elkaar informatie doorgeven aan de hersenen waar alle zintuigelijke input wordt geïntegreerd. Dr. Peer Klosse, is dé autoriteit in Nederland op het gebied van smaak en auteur van het boek ‘Het nieuwe proefboek’. In een tijd waarin steeds meer mensen zich bewust bezighouden met eten en drinken is het goed dat de proefzintuigen goed ontwikkeld zijn, zodat je kwalitatief eten en drinken steeds meer kunt waarderen. Ook in koffie kun je duizenden verschillende smaakvariaties vaststellen.

Het proeven van koffie

Koffie is een natuurproduct. Elke stap in het proces van koffiebes tot kopje heeft invloed op de smaak de koffie. Van de koffieplantage, het klimaat, de wijze van schoonmaken van de koffiebes tot aan het branden, ieder stap is belangrijk en draagt bij tot het uiteindelijke aromaprofiel. Een echte meesterproever neemt de verschillende smaakelementen waar en herkent deze, waardeert deze en begrijpt het samenspel van verschillende smaken en merkt verrassende smaaksensaties op.

Het proeven van koffie bestaat volgens Nespresso uit 3 stappen:
1. Bekijk de koffie. Kijk naar de oppervlakte en de textuur van de cremalaag. Schuif met een lepeltje de crema iets opzij en bekijk de dikte. De perfecte crema is gelijkmatig, romig en kleeft een beetje aan het kopje (goed te zien als je de koffie in het kopje laat ronddraaien)
2. Ruik aan de koffie. Schep een beetje crema op een lepeltje en ruik eraan om de fijne en aromatische tonen waar te kunnen nemen. Roer de crema nu rustig door de koffie en het breng het kopje naar uw neus en adem daarbij in. Zo kun je ook de vluchtige aroma’s ontdekken.
3. Proef de koffie. Slurp met veel zuurstof een klein slokje koffie naar binnen voor de optimale aroma ontwikkelingen. Verdeel de koffie gelijkmatig over uw tong en gehemelte. Proef je de 5 basissmaken zuur, bitter, zout, zoet en unumi (hartig/heerlijkheid) in de koffie?

Koffie is een natuurproduct

Koffie is een natuurproduct, in de koffie kun je proeven waar het vandaan komt. Bijvoorbeeld koffie uit India smaakt kruidig en koffie uit Kenia citrusachtig. Dit komt door het terroir waar de koffie groeit, de hoogte, het klimaat, de grondsoort en de vegetatie eromheen. Hoe rijker de vegetatie rondom de koffie, hoe rijker ook de smaak van de koffie. Bijvoorbeeld koffie uit India is daar een goed voorbeeld van, doordat je ook echt kruiden die op dezelfde plantage groeien proeft in de koffie. Deze smaakpotentie komt overigens pas tot uiting in het brandproces. En iedere stap in de keten van koffie, van koffiebes tot kopje heeft invloed op de smaak in het kopje.

Zie je in jezelf dé koffiekenner? Wacht dan niet te lang, tot uiterlijk 14 mei kun je terecht in één van de Nespresso Boutiques. De winnaar maakt kans op een Expert & Milk machine en de absolute winnaar gaat voor de hoofprijs: een onvergetelijke reis naar koffieland Costa Rica.


Bron: Nespresso