Sri Lanka betaald schuld aan Iran met thee



Sri Lanka betaald een oude olieschuld aan Iran terug met thee. Maandelijks schenkt het theeland Sri Lanka ter waarde van 5 miljoen dollar een lading Ceylon-thee aan Iran. Beide landen hebben recent een akkoord gesloten, het zogeheten thee-akkoord, over deze bijzondere deal. Het gaat in totaal om een schuld van 251 miljoen dollar (222 miljoen euro) die wegens de Amerikaanse sancties tegen Iran nooit is betaald.

De voorbije jaren leveren Iran olie aan Sri Lanka ter waarde van deze 251 miljoen dollar. Sri Lanka, het eiland ten zuidoosten van India, gaat die schuld nu vereffenen met Ceylon-thee. Het land is de afgelopen jaren niet in staat geweest de olieschuld terug te betalen aan Iran, naar verluidt wegens Amerikaanse sancties tegen Iran die transacties met Iraanse banken verbiedt. Het thee-akkoord is niet in strijd met deze Amerikaanse sancties, want thee wordt als voedsel beschouwd en er komen geen Iraanse banken aan te pas. Een creatieve oplossing dus.

Het agentschap dat de productie van thee in Sri Lanka overziet geeft aan dat het de eerste keer is dat buitenlande schulden worden vereffend met thee. Door dit thee-akkoord hoeft Sri Lanka zijn buitenlandse valuta niet aan te spreken, waar het de laatste jaren veel minder van heeft, onder andere door de instorting van het toerisme door de coronapandemie.

Thee is zeer welkom in Iran, de Iraniërs drinken veel thee. De handel in thee tussen Sri Lanka en Iran was altijd al groot. In 2015 kwam bijna de helft van de in Iran geconsumeerde thee uit Sri Lanka. De jaren daarna is dit aandeel wel iets gedaald. De Sri Lankaanse theesector is overigens minder opgetogen met de deal. De overheid betaald de theesector in Sri Lankaanse munt en hierdoor levert dit thee-akkoord met Iran de exporteurs geen meerwaarde op. De productie in Sri Lanka is ongeveer 340 miljoen kilo thee per jaar. En de export was afgelopen jaar 265,5 miljoen kilo thee.

Sri Lanka zit in een economische crisis

De theesector heeft het zwaar in Sri Lanka. Het land zit in een zware economische crisis door de plotselinge overschakeling op 100 procent biologische landbouw. Chemicaliën zijn verboden. Sri Lanka wil namelijk het eerste land ter wereld worden dat volledig overschakelt op biologisch voedsel. De theeboeren snappen er niets van en vrezen dat de oogst zal mislukken door de ban op pesticiden en dat de economische toestand van het land nog verder zal verergeren. De opbrengt op het veld van de wereldberoemde Ceylon-thee is al met 50% afgenomen.


Bron: VRT.be