In alle automaten, railtenders en kiosken van de Nederlandse Spoorwegen (NS) zal per 1 juni 2011 nog uitsluitend 100% halalkoffie worden geschonken. Dat heeft het bestuur van de NS bekend gemaakt na een klacht van anti-racismeorganisatie Nederland Bekent Kleur.


Koffie voorzien van het halalkeurmerk moet aan een aantal strenge regels voldoen. Kweken, plukken, branden en malen van de koffiebonen dient onder strikt toezicht te gebeuren. En bij geen van al deze processen mogen dieren geslacht worden op een wijze die indruist tegen de islamitsche hadith.


René Danen van de anti-racismeorganisatie Nederland Bekent Kleur is blij met dit resultaat en ook Islamtische organisaties reageren verheugd op deze stap van de NS. Wie zegt immer dan achter het kopje koffie bij de NS geen onrein geslachte kip, koe, gordelder of zelfs varken schuilgaat?


De NS heeft verder aangegeven verdere stappen te nemen om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar halalproducten. Er zal bijvoorbeeld onderzoek gedaan worden naar de haalbaarheid van halalrookpalen en halalconducteursfluitjes voor islamitisch personeel.


Bron: Maroc.nl