Opwarming van de aarde bedreigt koffieplantages


De opwarming van de aarde bedreigt de groei van koffieplanten volgens klimaatonderzoekers van de Universiteit van California. De opwarming van de aarde leidt niet allen tot meer extreem weer, maar moeten we op lange termijn ook ons heerlijke kopje koffie missen? Omdat koffie een luxeproduct wordt?

Vooral op lange termijn gaat de opwarming gevolgen hebben, volgens Jan Paul van Soest, klimaatdeskundige en schrijver van het boek De Twijfelbrigade over klimaatverandering.

De opwarming van de aarde zorgt voor een moeilijkere groei van koffiebonen, vooral arabica koffiebonen. En dat terwijl zeventig procent van de wereldmarkt arabica koffiebonen is, het overige is grotendeels robusta koffiebonen. Nu al klagen koffieboeren in Centraal-Amerika over alsmaar meer voorkomende en hevigere regenbuien en stormen, die niet alleen de oogst aantasten, maar ook de kwaliteit van de koffiebonen en structurele schade toebrengen aan koffieplantages. Koffieplanten zijn tere planten. De arabica variëteit bloeit bijvoorbeeld slechts 48 uur en als er in die periode iets mis gaat met het weer, dan is de kwaliteit van de koffiebonen slechts of zelfde de hele oogst verloren.

Probleem is niet enkel de temperatuur. Koffiebonen zijn niet alleen slecht bestand tegen hele hoge temperaturen, maar ook tegen afwisselend lange perioden van droogte en intensere regenval. Maar door het veranderende weer tasten ook sneller schadelijkse insecten en ziekten de koffieplantages aan. Bijvoorbeeld door een bladziekte viel de oogst enkele jaren geleden in Centraal-Amerika al een vijfde lager uit. Onzekerheid bij koffieboeren zorgt er op dit moment al voor dat steeds meer koffieboeren overschakelen op andere minder kwetsbare gewassen als rubber.

Door verminderde productie zal naar verwachting de prijs gaan stijgen, een kwestie van vraag en aanbod. De Humboldt Universiteit in Berlijn heeft berekend dat de gronden waarop koffieteelt mogelijk is tegen 2050 met bijna de helft gaan afnemen, aanzienlijk minder koffieplantages dus in de wereld. De prijs van koffie gaat volgens berekeningen tegen die tijd dan minstens met een kwart stijgen.

De oplossing?

Een mogelijk oplossing zou kunnen zijn het enten van arabica en robusta om op die manier een koffieboom te maken die de goede eigenschappen van beide combineert. Robusta koffiebomen zijn wat sterker, maar de koffiebonen bevatten ook meer cafeïne en is wat bitterder. Arabica is daarentegen gevoeliger als plant, maar wel aromatischer, zachter van smaak en met minder cafeïne. Belangrijk ook voor koffieproducerende landen, want voor sommige landen is koffie het belangrijkste of zelfs het enige exportproduct. En wereldwijd werken er 25 miljoen mensen in de koffieteelt, bijvoorbeeld in koffielanden als Brazilië, Vietnam, Colombia, Indonesië en Ethiopië.

Bron: BNR.nl