Krijg je botontkalking van het drinken van koffie? En komt dit dan door de cafeïne in koffie, of heb je hier ook last van bij cafeïnevrije koffie?


Onderzoek heeft aangetoond dat bij vrouwen na de menopauze cafeïne tot een lagere botdichtheid leidt. Dit effect treedt op bij het drinken van ongeveer 3 koppen koffie per dag, in totaal ongeveer 300 mg. Dit effect is niet zichtbaar bij cafeïnevrije koffie, simpelweg omdat er veel meer cafeïne is cafeïnevrije koffie zit.


Bij botontkalking worden de botten zo zwak dat je zomaar iets kunt breken. Het is zowel een aandoening die vaak ongemerkt voorkomt bij mannen en vrouwen en die pas zichtbaar wordt als je door een klein ongelukje iets breekt. Het is geen ouderdomskwaal en naar schatting hebben ruim 800.000 mensen botontkalking in Nederland.


Botontkalking is een aandoening die zowel bij mannen als vrouwen voorkomt. De botten worden zo zwak (poreus) dat je zomaar iets kunt breken. Vaak is men zich er echter niet van bewust doordat er geen klachten zijn. Botontkalking wordt pas ‘zichtbaar’ op het moment dat er een ongelukje gebeurt: u struikelt over de drempel of u verstapt zich en breekt iets.


Cafeïne in koffie is absoluut niet de enige factor die tot botontkalking kan leiden. Andere zaken zijn bijvoorbeeld koolzuurhoudende dranken (vooral cola), te weinig lichaamsbeweging, gebrek aan zonlicht, hoge alcoholconsumptie of een teveel aan dierlijke eiwitten (melk, vlees, vis of kaas). Groente, fruit en granen leiden juist tot een hogere botdichtheid.


Alleen maximaal 3 koppen koffie drinken per dag is dus onvoldoende om botontkalking tegen te gaan. Het is belangrijk om een evenwichtige en gezonden voeding te hebben, voldoende lichaamsbeweging en zonlicht. Zonlicht zorgt voor aanmaak van vitamine D in de huid en deze vitamine D gaat het vrijkomen van calcium uit de botten tegen.


Bron: Reformatorisch Dagblad