Koffieketen Coffee Company wordt overgenomen door Sara Lee, het moederbedrijf van Douwe Egberts. Een overnameprijs is nog niet bekend gemaakt, maar is dit de aanval van Douwe Egberts tegen alle uitbreidingsplannen van Starbucks?
De ondernemers Dick de Kock en Rick Bekkema waren in Nederland een van de eerste ondernemers die een landelijke koffieketen opbouwden. Ook al duurde het even voordat men buiten Amsterdam durfde te kijken. Inmiddels heet Coffee Company 32 locaties, waarvan wel al 8 vestigingen in onze hoofdstad.
De inspiratie voor de Coffee Company was de koffiecultuur die er in Amerikaanse steden zoals New York heerste. Koffiezetten werd een ambacht. Er kwamen speciaal gebouwde espressomachines en er volgende uitgebreide trainingen van de barista’s om de best mogelijke kop koffie te maken. Laten kreeg de koffieketen concurrentie in Nederland van het Nederlandse CoffeeQube of het Amerikaanse Starbucks.
Het succes van Coffee Company zit hem in de locaties. Super B-locaties met veel traffic en een duidelijke punt in de omgeving. Voor de crisis in 2008 had Coffee Company grootste plannen, maar met inmiddels 32 locaties, ligt het aantal locaties iets hoger dan de helft van de plannen voor de crisis. De omzet van de koffieketen is niet exact duidelijk, al zijn de schattingen dat één koffiewinkel zo’n € 300.000,- omzet, dus met 32 locaties zou dan de omzet zo’n 10 miljoen euro zijn. Het bedrijf heeft ooit wel prijsgegeven dat zo’n 20 procent van de omzet afhankelijk is van take-away koffie.
De 32 Coffee Company vestigingen zullen worden samengevoegd met de 25 Douwe Egberts Cafe’s. Daarmee ontstaat direct de marktleider op het gebied van koffiecafe’s in Nederland, ook al zullen wel beide formules blijven bestaan. Het huidige management van de Coffee Company zal leiding gaan geven over vestigingen van beide formules die gezamenlijk jaarlijks ruim 7 miljoen klanten bedienen.
Sara Lee wil door de overname een stevigere positie krijgen in het sterk groeiende marktsegment van jonge koffieliefhebbers, Koffieliefhebbers die graag buitenshuis koffiedrinken.
Bron: Sprout.nl