Zomerdrankje: Coffee – Tonic

Koffie met tonic wordt deze zomer, net zoals gin–tonic, een populair drankje. Het is een combinatie waar je niet snel aan zult denken, maar een is een verassend en zeer smakelijk drankje.

Benodigdheden 1 glas

1 espresso (bijvoorbeeld een fruitige koffie uit Ethipië: Illy Monoarabica Ethiopië koffiebonen)

Ongeveer 75 ml tonic (een goede tonic, zoals bijvoorbeeld Fever tree)

2 limoen partjes

ongeveer een handje crushed ice


Bereidingswijze coffee–tonic

Doe de crushed ice in een mooi, gekoeld glas. Bijvoorbeeld een glas die bovenin een bredere diameter heeft als onderin.

Smeer de rand van het glas in met 1 limoenpartje

Doe beide limoenpartjes in het glas bovenop de crushed ice

Giet de tonic in het glas

Zet de fuitige espresso

Schenk de espresso langzaam in het glas, zodat er een mooie laag ontstaat

Serveer de coffee–tonic eventueel met een stampertje of een roerstaafje

Tips en weetjes

Net als bij gin–tonic kun je natuurlijk variëren met verschillende soorten koffie, ijsblokjes met aardbeitjes in plaats van crushed ice, in plaats van limoen kan je ook citroen of grapefruit proberen. Zo heb je veel verschillende soorten koffie–tonic drankjes, zodat je voor ieder wat wils hebt.


In tonic zit kinine. Dit is een stof die dat typische bittere smaakje geeft. Maar met de combinatie met koffie wordt, gek genoeg, deze bittere smaak veel subtieler. Ondanks dat koffie ook een bittere smaak heeft.


Bron: Koffietijd.nl