Afgelopen twintig jaar koffieconsumptie bijna verdubbeld


De consumptie van koffie is de afgelopen tientallen jaren flink toegenomen. Volgens de directeur van de OIC, de Internationale Organisatie voor Koffie, Robeiro Oliveira is de consumptie van de koffie in de afgelopen twintig jaar zelf bijna verdubbeld.

De toekomst ziet Oliveira ook zeer positief in, hij verwacht dat de vraag naar koffie stijgt met gemiddeld 2,5 procent per jaar. Enerzijds komt dit door de bevolkingsgroei en anderzijds met het feit dat steeds meer mensen koffie drinken en er per persoon ook nog steeds meer gedronken wordt. En de verwachting is dat de stijgende trend zich nog verder zal doorzetten.

Sombere tijden voor koffiedrinkers

Oliveira wil en kan geen uitspraken doen over de productverwachtingen, die zijn namelijk sterk afhankelijk van de omstandigheden waarmee de koffietelers geconfronteerd worden. Tegenvallers in Brazilië en Colombia, twee van de belangrijkste koffieproducerende landen ter wereld, hielpen voor de koffieproductie niet echt mee. Want koffie is na olie immers ’s werelds belangrijkste handelsproduct.

Ondanks al dit optimisme waren het namelijk de afgelopen maanden slechte tijden voor de koffieplantages. Hevige regenval in Brazilië, droogte in Colombia en momenteel een roestziekte die de koffieplantages in Centraal-Amerika treft. Het in de volksmond geheten koffieroest, de koffieschimmel Hemileia vastatrix, tast de bladeren van de koffieplant aan en laat de koffiebonen vallen voordat ze rijp zijn.


Bron: Hbvl.be