Costa Rica, het land van de heerlijke koffie


De Robusta (coffea canephora) en de Arabica (coffea arabica) zijn de twee bekendste en belangrijkste soorten koffie van alle over de zestig bestaande soorten. Wereldwijd is de verhouding tussen Arabica koffie en Rubusta koffie ongeveer 75% vs. 25%.


De Robusta kenmerkt zich door een krachtigere smaak door het hogere cafeïnegehalte. De Arabica daarentegen is wat zachter en aromatischer van smaak.


De Coffea Arabica komt oorspronkelijk uit Ethiopië en werd in de 18e eeuw geïntroduceerd. Decennia lang is koffie het belangrijkste exportproduct van Costa Rica geweest. Meer dan 1100 km2, hoofdzakelijk de Centrale Hoogvlakte, is gewijd aan de productie van koffie. De bergen bieden namelijk ideale omstandigheden voor de koffieplant. Een temperatuur tussen de 20 en 25 graden Celsius, een duidelijke scheiding tussen de natte en droge seizoenen en vruchtbare, goed geïrrigeerde hellingen.


Koffieplantages
Een koffiestruik, geplant als klein plantje vanuit de kwekerij naar de plantage, doet er 4 tot 5 jaar over voordat hij volgroeid is en vruchten gaat dragen. Deze vruchten hangen als trosjes langs de takken. Begin mei verschijnen er kleine witte bloemen die zich vervolgens ontpoppen tot bessen. Deze vlezige groene bessen worden geleidelijk rood als ze rijpen. Elke bes bevat 2 halfronde zaadjes, de koffiebonen. Een goed onderhouden struik kan wel 4 bessen dragen.


Oogsten
In Costa Rica begint de oogst normaal gesproken in november, als de bessen na zo’n 6 tot 8 maanden rijp worden. De oogsttijd loopt tot februari. In andere landen kan deze oogsttijd anders liggen. Bijvoorbeeld ten zuiden van de evenaar in Brazilie en Zimbabwe, vind de oogst plaats tussen april/mei en augustus. En in landen rond de evenaar zoals in Uganda en Colombia kan er het hele jaar geoogst worden. Het hele jaar zijn er dus verse koffiebessen.


Het oogsten kan op 2 manieren plaatsvinden; selectief of strooksgewijs. Bij selectief oogsten worden alleen de rode, geheel rijpe bessen geoogst. Dit proces duurt langer, is veel arbeidsintensiever en dus uiteraard ook duurder. De rijpe bessen zijn mooi glanzend rood en worden veelal nog met de hand geplukt.


De kosten van het oogsten bedragen ongeveer de helft van de totale jaarlijkse kosten van een koffieplantage. Reden hiervoor is dat er meestal nog met de hand gepluk wordt. Machinaal is wel mogelijk, maar deze machines zijn alleen te gebruiken op zachte, gemakkelijk begaanbare grond, de struiken moeten in rechte lijnen staan en bladeren en takjes moeten naderhand nog verwijderd worden. Om deze redenen wordt er dus meestal nog met de hand geplukt.


Koffiefabrieken (Beneficios)
In de koffiefabrieken worden de bessen schoongemaakt en gedroogd. Tegenwoordig gebeurd het droger vaak in heteluchtovens, maar er zijn nog genoeg voorbeelden van koffiefabrieken die nog drogen in de zon.


Voor het branden worden de bonen in grote draaiende trommels gedaan. En gedurende zo’n 20 minuten verhit tot ongeveer 220 graden celsius. Ze worden dan bruin van kleur en klaar voor gebruik. De meeste koffiefabrikanten branden tegenwoordig de bonen liever zelf, zodat ze langer ongebrand opgeslagen kunnen worden.


Een ongebrande boon kan je onder de juiste omstandigheden 1 a 2 jaar goed houden. Een gebrande koffieboon is echter een vers product en onverpakt beginnen ze na 2 a 3 weken al te verouderen. Gemalen koffie wordt luchtdicht verpakt, anders verliest de koffie te veel aroma. Koffiebonen worden meestal in ventielzaken verpakt, zodat de kooldioxide de verpakking kan verlaten en welke voorkomt dat zuurstof binnenkomt.


Verpakken
De beste kwaliteit koffiebonen wordt naar het buitenland geëxporteerd, terwijl de mindere kwaliteit op de lokale markt wordt verkocht. Deze mindere kwaliteit kun je aantreffen als café puro (onvermengd) en café traditional (met toevoeging van 10 procent suiker).


Op Koffievergelijk.nl worden er koffiebonen van Medellin Secret, Segafredo en TIKTAK verkocht die bestaan uit koffiebonen uit Costa Rica. Zie hier alle koffiebonen uit Costa Rica.



Bron: Reishonger.nl