Dagelijks koffie drinken vermindert het risico op sterfte


Minstens drie koppen koffie per dag vermindert het risico op sterfte met maar liefst 10 procent. Dat is de conclusie van een studie van het Amerikaanse National Cancer Institute (NCI) onder volwassenen tussen de 50 en 71 jaar.


Voor het onderzoek, dat werd gehouden in de jaren 1995 en 1996, werden ruim 400.000 mensen geïnterviewd over hun koffie consumptie. Tot en met 2008 werd deze complete groep mensen vervolgens verder gevolgd.


Om geen vertekende resultaten te krijgen en enkel het effect van koffie mee te nemen werd rekening gehouden met andere sterfte factoren zoals een overmatig alcoholgebruik of roken.


Het bleek dat proefpersonen die minstens 3 koppen koffie per dag dronken, zowel gewone als cafeïnevrije koffie, een betere levensverwachting hadden. De proefpersonen hadden minder kans om te overlijden aan beroertes, verwondingen, diabetes, infecties, aandoeningen aan de luchtwegen en hart- en vaatziekten.


Koffie en kanker

Bij de mannelijke proefpersonen met een hoog koffieverbruik werd door de wetenschappers wel vastgesteld dat ze een iets hoger risico liepen op kanker. De link tussen een hoog koffieverbruik en kanker werd bij vrouwen niet gevonden. 


Eerlijkheidshalve hebben de wetenschappers wel naar buiten gebracht dat wetenschappelijk (nog) niet aangetoond is dat koffie daadwerkelijk het leven verlengt. Ondanks dat koffie wereldwijd één van de meest gedronken dranken is, is er nog geen harde link tussen koffie en het risico op sterfte gevonden.


Bron: HLN.be