De 10 duurste koffiebonen ter wereld


Veel mensen drinken één of meerdere kopjes koffie per dag. Sommigen drinken na een heerlijke maaltijd graag een zeer exclusief kopje koffie. Maar wat zijn nu eigenlijk de meest exclusieve koffiesoorten ter wereld?


1 Kopi Luwak (€ 180 - € 1000 per kilo)

Kopi Luwak is de duurste koffie vanwege zijn unieke productieproces. De koffiebessen worden door de civetkat Luwak opgegeten, het vruchtvlees verteert en de pit wordt uitgepoept. Deze pit is de koffieboon en krijgen door het proces een unieke smaak en de koffieboon verliest zijn bitterheid. De geringe hoeveelheid koffiebonen worden door de lokale bevolking geraapt en verkocht aan de handelaren die het meeste geld ervoor bieden. Dit is ook de reden dat het aanbod elk jaar anders is en de prijs voor Kopi Luwak heel erg schommelt.


2 Hacienda La Esmeralda Coffee (€ 158 per kilo)

La Esmeralda wordt ook wel de ‘Esmeralda Special’ genoemd. Het is de op één na duurste koffie in de wereld. Per oogst worden er maar 100 zakken gefabriceerd. De aanbod is heel veel lager dan de vraag en dit veroorzaakt de dure prijs. De koffieplant groeit in het bijzondere bergklimaar van West-Panama. Hierdoor heeft de Esmeralda Special een heel speciale smaak en waarschijnlijk is het één van de puurste koffiesoorten.


3 Island of St. Helena Coffee Company (€ 120 per kilo)

De St. Helena koffie komt van het eiland St. Helena in de Zuid-Atlantische Oceaan. De Green Tipped Bourbon Arabica koffieboon groeit alleen maar op dit eiland. Tijdens de ballingschap van Napoleon raadde hij iedereen deze koffieboon aan en zo begon de populariteit. Deze koffieboon is zeer kwetsbaar en zijn verwerkingsproces is gecompliceerd en langzaam, waardoor het één van de meest exclusieve koffieboon ter wereld is.


4 El Injerto Coffee (€ 80 per kilo)

El Injerto koffie komt van een kleine plantage in Guatemala, in de regio Huehuetenango. Deze plantage is niet van plan uit te breiden, ondanks de grote vraag naar de koffiesoort. Deze koffie heeft de eerste plaats gehaald in de toonaangevende internationale Cup of Excellence een aantal jaar geleden. In datzelfde jaar won Los Planos koffie de 2e plek.


5 Fazenda Santas Ines Coffee (€ 76 per kilo)

Volgens de jury van de Cup Excellence is deze Braziliaanse koffie de beste ter wereld, maar niet de duurste. De koffie haalde tijdens deze wedstrijd de hoogste score ooit, namelijk 95,85%.


6 Blue Mountain Coffee (€74 per kilo)

De plantage van deze koffie, Wallenford Estate staat in Jamaica. De grootste afzet hiervan in is Japan, 85%. De Japanners roemen deze koffie om zijn prettige aroma’s en mildheid.


7 Los Planos Coffee (€60 per kilo)

De koffieplanten van Los Planos koffie groeien in Citala. Dit is in El Salvador. In het jaar dat de El Injerto koffie de eerste plaats haalde in de Cup of Excellence, werd Los Planos koffie tweede.


8 Kona Coffee (€ 52 per kilo)

De Hawaiiaanse Kona Coffee stamt al uit 1820. De Britten namen de Braziliaanse koffieplanten mee naar Kona op Hawaï. Deze regio heeft een rijke vulkanische grond. De koffie heeft prettige, milde smaken en een heerlijke nasmaak. En daarom staat de Kona Coffee in de top 10 duurste koffiesoorten ter wereld.


9 Starbucks Rwanda Blue Bourbon, Gatare/Karengera, rwanda (€ 36 per kilo)

Sinds 2004 wordt in de plaatsen Gatare en Karengera in Rwanda Starbuckskoffie aangeplant. Proevers van het bedrijf bezochten de plantages in deze plaatsen. De Rwanda Blue Bourbon koffieboeren planten sindsdien deze variëteit het meeste aan.


10 Coffe Yauco Selecto AA, Porto Rico (€ 36 per kilo)

Koffiekenners geven aan dat de Yauco Selecto koffie de zachtheid heeft van andere eilandkoffies, maar iets meer body en lekkere bitterzoete smaken. De productie is erg weinig, waardoor het een zeer exclusieve koffie is. Van alle kleine plantages op Costa Rico is de Yauco Selecto de beste koffie. Vooral Europeanen waarderen deze koffie


Bron: xead.nl