Nederlands Kampioen Barista 2012 is Zjevaun Lemar Jarga


De beste barista van Nederland in 2012 is Zjevaun Lemar Jarga van het restaurant Ivy in Rotterdam. Tweede werd Mark Jordaan, freelance barista, en nummer drie is Tjeerd Schravendeel van Bocca Coffee. Het officieel geheten Dutch Barista Championship is inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerend evenement voor horeca- en koffieprofessionals.


Het Nederlands Kampioenschap wordt georganiseerd door SCAE Nederland en werd gisteren, 12 november, gehouden bij Cafés Richard in Breda. Op het kampioenschap streden de zes beste barista’s van Nederland sinds de voorrondes in september tegen elkaar. Iedere barista maakt voor de jury 4 espresso’s, 4 cappuccino’s en 4 signature drinks in maximaal een kwartier. In dit kwartier gaat het erom dat de barista’s de jury overtuigen door gastheerschap, baristatechnieken, presentatie en smaakcombinatie.


De winnaar Zjevaun Lemar Jarga, ook wel Gio genoemd, werd de winnaar van de kampioenschap met een koffie met vloeibare stikstof en een koffie uit Guatamala Anitigua washed bourbon van Single Estate. Zjevaun is de eerste winnende barista die ook in een restaurant als barista werkzaam is. En hij gaat ons land ook vertegenwoordigen in Melbourne tijdens de WK Barista op de International Coffee Expo van 23 tot en met 26 mei 2013.


Bron: Missethoreca