De economische crisis heeft invloed op de koffieverkoop


In Italië, het land waar normaal gesproken veel espresso’s en cappuccino’s worden gedronken, heeft de crisis gevolgen voor de koffieverkoop. De Financial Times meldt dat de verkoopcijfers sinds de economische crisis van koffie flink zijn gedaald.


Ook in Spanje vallen de verkoopcijfers van koffie tegen. Het land is de op één na grootste koffie-importeur van Europa, maar het scoort nu de laagste verkoopcijfers sinds 6 jaar. Opvallend is dat de koffieverkoop niet in alle landen van Europa tegenvalt. In Duitsland en Frankrijk de vraag naar koffie enorm is toegenomen. Deze informatie komt van de Internationale Koffie-Organisatie, een organisatie die de belangen van de belangrijkste koffieproducerende en consumerende landen vertegenwoordigt.


De dalende vraag naar koffie heeft ook een goede kant. De prijs van koffie op de wereldmarkt is gedaald met maar liefst 43 procent. De prijs van arabica koffiebonen, wereldwijd de meest verkocht koffiebonen, is gedaald naar 1,35 euro per pond (450 gram). En dat terwijl vorig jaar nog de prijs op het hoogste niveau in 34 jaar lag, namelijk 2,40 euro.


In de Mediterrane landen wordt nog steeds veel koffie gedronken, maar vanwege de crisis nu vaker thuis dan buitenshuis. Daarnaast is de vraag naar goedkoper koffie, robusta koffiebonen die ook iets scherper en pittiger zijn dan arabica koffiebonen, gestegen.


Bron: NUZakelijk.nl